Home » Biznis
Građevince i kuhare iz BiH "vrbuju" na Facebooku
Do te svote mogu mjesečno doći glavni kuhari sa, kako je navedeno, dugogodišnjim iskustvom, a uz ostalo obezbijeđeni su im i besplatan smještaj te topli obrok, kao i prijava u susjednoj državi.
"Poželjni su radno iskustvo minimalno tri godine, samostalnost u obavljanju radnih zadataka, spremnost na timski rad, brzina i odgovornost te državljanstvo BiH", navodi se u oglasu.
Na toj Facebook stranici oglašena je i potreba za 51 konobarom, a mjesečna plata je od 700 do 1.000 eura.
Treba im, između ostalog, i 10 pizza majstora s iskustvom, kojima nude 1.000 do 1.300 eura, ali posla ima i za šankere, recepcionere i slična zanimanja. Na ovoj društvenoj mreži može se pronaći i oglas za radnike u građevini, s tim što je njima, kako se ističe, posao zagarantovan tokom cijele godine. Potražuju 20 zidara, ali i nekoliko tesara, armirača, fasadera...
"Početna plata za sve vrste zanimanja je od četiri do pet eura po satu. U zavisnosti od iskustva raste i satnica. Nudimo sređivanje radne dozvole, besplatan smještaj, obezbijeđen topli obrok, prijavu u Hrvatskoj...", navedeno je u oglasu.
Na drugom mjestu, pak, nudi se posao u luksuznom resortu s pet zvjezdica na području Dubrovnika, a da je poslodavac i te kako spreman da u BiH nađe radnu snagu svjedoči i podatak da će u više gradova biti obavljeni intervjui s kandidatima. Široki Brijeg, Mostar, Banjaluka, Tuzla i Sarajevo su gradovi u kojima će budući kononari, sobarice, kuhari i slični kadrovi moći da dođu na razgovor.
Sindikalne vođe ocjenjuju da poslodavci samo konstatuju da ljudi odlaze i na tome ne rade ništa.
"Rješenje je jednostavno, a to je povećati ljudima plate, da budu pristojne, da se od njih može živjeti. Mislim da u tom slučaju ne bi odlazili", kaže za "Nezavisne" Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.
Ocjenjuje da će se ovakva situacija, odnosno odlazak radnika u inostranstvo, i te kako odraziti na naše tržište rada.
"To će se jako odraziti kod nas i veliko je pitanje ko će ovdje raditi. Dakle, odlaze nam ljudi koji su stručni", upozorava Vrabičićeva. Identičnog je mišljenja i Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, koji takođe procjenjuje da ćemo ostati bez kvalitetnih kadrova. "Kvalitet treba platiti i zadržati.
Kod nas je mnogo objekata koji nisu u situaciji da prate plate koje nudi, na primjer, Hrvatsko primorje. Biće velikih problema kada su u pitanju dvije branše - dobar kuvar i vrhunski konobar", naglašava Hadžić za "Nezavisne".
(NN)