Patlidžan snižava holesterol
Plavi patlidžan je izuzetno bogat dijetnim vlaknima i celulozom, zbog čega pozitivno djeluje na pravilan rad organa za varenje.
Takođe, sadrži znatnu količinu pektina (biljnog želea), koji je ključan u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Njegova fitohemikalija, zvana saponin, osim protivupalnog svojstva ima i antialergijski i antikancerogeni efekat.
Istraživanja su pokazala da sadrži i bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja. Od minerala, plavi patlidžan ima najviše kalijuma i zbog toga je koristan i za normalizaciju krvnog pritiska.
Najbogatiji je vitaminima B grupe (riboflavin, tijamin, nijacin) koji posebno povoljno djeluju na nervni sistem. Takođe, vitamini B grupe doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprečavaju njeno sasušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlijezda.
Zbog niske kalorijske vrijednosti preporuka je da ovo povrće često jedu gojazni i dijabetičari.