Bajramska čestitka reisa Huseina ef.Kavazovića

Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajram reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas Bajramsku čestitku koju prenosimo u cijelosti.
24.06.2017 u 10:26
reis

– U ime Allaha Milostivog, Samilosnog Braćo i sestre,

Ispratili smo još jedan ramazan. Iza nas je mjesec Božije milosti i oprosta. Mjesec u kojem smo vidjeli pune džamije na mukabelama i teravijama. Posebno smo obradovani velikim brojem mladih ljudi koji su, ne samo učestvovali u aktivnostima svojih džemata, nego su brojne aktivnosti i sami organizovali. Sve to nas je ohrabrilo.

I da nam ramazan nije donio nijednu više blagodat ova bi bila dovoljna da imamo razloga sretni dočekati sutrašnji Bajram. Na nama je sada da tu nadu i snagu koju nam je ulio ramazan prenesemo u našu svakodnevnicu.

Taj duhovni preporod koji smo iskusili na ličnom i kolektivnom nivou treba biti naš zalog za uspjehe koje moramo postizati zarad budućih generacija. Danas nam više nego ikada treba dobrih vijesti i nade u bolje sutra.

Bajramski dani su prilika da u svoje živote unesemo radost i da je podijelimo s drugima, da barem na kratko ostavimo sve probleme i neslaganja iza sebe. I Uzvišeni nam u Kur`anu poručuje da nikada ne smijemo klonuti duhom i prepustiti se beznađu.

Njegove su riječi:

„Nadu u milost Gospodara svoga mogu gubiti samo oni koji su s pravog puta skrenuli.“

Braćo i sestre, Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane.

Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem živimo.

Bajram šerif mubarek olsun, stoji u bajramskoj čestitki reisu-l-uleme Kavazovića.