Brčko: Direktor osumnjičen za pronevjeru 22 miliona KM

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Čičića (63), državljanina BiH i Republike Srbije, zbog zlouporaba na štetu Novog Bimeksa d.d. Brčko izvršenih od 2006. do 2015. godine putem više domaćih i stranih poduzeća kojima je rukovodio.
15.01.2021 u 19:26
bimeks

Kako navode iz Tužiteljstva, D.Č. je optužen da je u tako povezanim poduzećima u zemlji i regiji, svjestan da će oštetiti Novi Bimeks, naložio izradu poslovne dokumentacije da bi poduzeće Drvoplast Kraljevo, čiji je vlasnik, pribavio imovinsku korist od preko 22 milijuna maraka.

Čičiću je stavljeno na teret da je od 2006. do 2015. godine zlouporabio ovlaštenja koja je imao kao direktor preduzeća Novi Bimeks d.d. Brčko, Galames d.o.o. Beograd, Zmijanje Plast d.o.o. Banja Luka, Drvoplast d.o.o. Petrinja, Republika Hrvatska i vlasnik PTR Drvoplast Kraljevo, Republika Srbija. Optužen je da je postupajući suprotno Zakonu o poduzećima Distrikta naložio knjigovodstvu i računovodstvu tih poduzeća da naprave lažnu dokumentaciju o poslovnim promjenama i poslovnom uspjehu, što je i urađeno, svjestan da će tako oštetiti poduzeće Novi Bimeks, a njegovom poduzeću Drvoplast Kraljevo pribaviti imovinsku korist u iznosu od 22.260.520 maraka. Višegodišnjom istragom nezakonitosti u Novom Bimeksu Tužiteljsto Brčko distrikta BiH obuhvatilo je period od 1999 - 2015. godine istražujući na desetine segmenata u poslovanju ovog i povezanih pravnih osoba u kojima je optuženi bio odgovorno osoba ili vlasnik. Nakon sveobuhvatne i temeljite istrage, Čičić je u tri točke optužnice optužen za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti sa zaprijećenom kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Tužiteljstvo je optužnicom zatražilo da se od optuženog, kao pravnog sljednika PTR Drvoplast Kraljevo, oduzme cjelokupna imovinska korist pribavljena kaznenim djelom. Optužnica zasnovana na blizu dvjesto dokaza dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti i potvrđena, navodi se u priopćenju.

(fena)