Bukvarević pozvao borce da se ne spaljuju, ali da su njihovi zahtjevi nerealni

Ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Salko Bukvarević kazao je da zahtjevi boraca da se za njih mjesečno izdvaja 326 KM nisu realna.
24.06.2017 u 14:17
borci

Grupa demobiliziranih boraca prije 13 dana pješke je iz Tuzlanskog kantona došla pred zgradu Federalne vlade gdje traže usvajanje i objavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja boračkih udruženja te besplatno liječenje.

Bukvarević je rekao da je Vlada zaključila da je većina zahtjeva boraca već ispunjena, naglašavajući da su zakoni koji preciziraju neke od njihovoh zahtjeva upućeni u parlamentarnu proceduru od kojih je jedan uspostavljanje jedinstvenog registra boraca.

Pozvao je okupljene ispred zgrade da imenuju svoje predstavnike i razgovaraju s nadležnima u Vladi FBiH te je svoje saborce, kako ih je nazvao, pozvao da ne dižu ruku na sebe budući da su oni za sutra najavili da će se spaliti ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Možemo doći do rješenja i pomoći onima kojima je to potrebno. Očekujem da će prevladati razum te da do takvih stvari neće doći", kazao je ministar Bukvarević.

Istakao je da borci ne smiju biti socijalni slučajevi i da im se mora osigurati posao.

Premijer Fadil Novalić je kazao da je potrebno još 770 miliona KM da se ispune njihovi zahtjevi. Ovog novca nema.

pressing.ba