"Hiljadarkom" otvoren "Tuzla film festival"

Filmom "Hiljadarka" otvoren je "Tuzla film festival"!
17.09.2015 u 08:01
tff

Radnja filma "Hiljadarka", kojeg je režirao Nenad Đurić, dešava se pedesetih godina prošlog vijeka. Udarničkog sina, koji ne voli da radi, zbog ljepuškastog lica pozivaju da pozira za novčanicu "hiljadarka”. Epizoda sa odlaskom u Beograd i susret s Titom znatno će uticati na njegov život kada se vrati u malo rudarsko mjesto. Iako je film zamišljen kao komedija, čije elemente definitivno ima, u suštini priča govori o malim ljudima na čije živote itekako utiču odluke onih "sa vrha”. 

Na TFF-u, koji traje do 20. septembra, ljubitelji filmske umjetnosti će moći pogledati ukupno 99 filmova (dugometražni, dokumentarni, kratki igrani, animirani, snimaj bilo čim i novoj kategoriji: future generation short films) a planirane su i zanimljive radionice. 

Direktor "Tuzla Film Festivala" Boris Balta, istakao je da je Festival otvoren "Hiljadarkom" zbog činjenice da u njemu igra najveći broj tuzlanskih glumaca.

- TFF je promijenio svijest tuzlanske publike, stvorio novu sliku o filmskoj umjetnosti. Ovaj festival je pokrenuo veliki broj volontera, njih 400. Napravili smo 27 reditelja koji su počeli snimati za naš festival, kazao je Balta.

(pressing.ba)