Kako su u Srbiji i Hrvatskoj doživjeli uspjeh filma o genocidu u Srebrenici?

Bosanskohercegovački film Jasmile Žbanić "Quo vadis Aida" koji govori o genocidu u Srebrenici, proglašen je u Berlinu najboljim evropskim filmom.
12.12.2021 u 12:35

i dok su sa oduševljenjem bh.mediji dočekali i objavili ovu vijest, zanimljivo je bilo vidjeti kako su ovaj podvig doživjeli u susjedstvu.

U Hrvatskoj su za razliku od filma "Ničija zemlja" koji su pripisali kao hrvatski, ovoga puta naveli da se radi o bh.filmu i to bosanskohercegovačke rediteljice.

Film Quo Vadis, Aida? koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Večernji list, Jutarnji list te index.hr jako korektno govore o uspjehu bh.kinematografije.

Večernjak ističe da je "bosanskohercegovački film Quo Vadis, Aida? pobijedio je u tri od četiri nominirane kategorije na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada. Film je odnio nagrade za najbolju europsku redateljicu, najbolju glumicu, te za najbolji europski film 2021.

Kada su u pitanju naši istočni susjedi čije su komšije bili izvršioci genocida, različito reaguju na ovu vijesti.

 Tako "Blic" u uvodu navodi da je "film “Quo Vadis, Aida?”, koji tematizuje genocid u Srebrenici, osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za Oskara.

Za razliku od Blica, u Telegraf također prenosi ovu vijest ali ne navodi da se radi o filmu koji obrađuje tematiku genocida.

Vučićev tabloid "Kurir" u prvi plan ističe uspjeh srbijanske glumice u ovome filmu te naglašavaju kako se radi o filmu koji govori o stradanju majki u Srebrenici.

Mediji u entitetu RS uglavnom su ignorisali ovu vijest, a tamo se ovaj film još nije javno prikazao.

pressing.ba