Mehmed Pargan "Zanatima u BiH" podsjetio na bh.šarolikost

Kulturnu manifestaciju "Dani povelje" u Srebreniku, obogatio je i Mehmed Pargan, dugodišnji novinar i pisac knjigom "Tradicija Bosne i Hercgovine - zanati".
18.02.2017 u 09:16

Izuzev pisca o ovoj knjizi kao promotori su govorili profesori Salih Kulenović i Izet Šabotić.

Pargan navodi da su religijska, etnička i kulturna šarolikost Bosne i Hercegovine, kroz stalne uticaje s Istoka i Zapada, doveli do nastajanja zasebnog umjetničkog i zanatskog izražaja, u kojem nije moguće prepoznati, niti napraviti etničke ili religijske granice.

Kao nematrijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine, tradicionalni zanati su jedan od ključnih segmenata kulturnog identiteta ove zemlje, a u svojoj biti nose tradiciju svih naroda i religijskih zajednica koje su u datom vremenu bile u Bosni i Hercegovini, smatra Pargan.

Po njegovom mišljenju tradicionalno zanatstvo temelj je privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, koji se može kroz povijest zanatstva pratiti od prapovijesti do danas.

Monografija donosi informacije, povijesne činjenice i fotografije o 170 tradicionalnih i umjetničkih zanata. Sadrži ukupno 860 vrhunskih fotografija 33 autora iz BiH i svijeta, a urednik fotografije je Samir Zahirović.

(pressing.ba)