Može li biti svijet bez torture?

Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla osmu godinu za redom organizovalo je obilježavanje 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu.
27.06.2015 u 14:10

- Moram naglasiti da je iz Tuzle prije osam godina krenula inicijativa za obilježavanje ovog dana, a danas, nakon toliko godina truda, nama su se pridružili i ostali gradovi u BiH. Cilj je da mladi ljudi prenesu poruku da uvijek ima neko, blizu svih nas, ko pati i kome život nije baš tako sjajan. Budite osjetljivi i svaki dan pomislite da samo kad nešto dobro radite, svima će nam biti bolje - kazala je okupljenima Jasna Zečević, direktorica UG "Vive Žene". 

Pravo na rehabilitaciju tema je ovogodišnje međunarodne kampanje mreže centara za žrtve torture, čije su članice i "Vive Žene". 

- Rehabilitacija je jako važna, ne samo što pomaže da izliječimo naše rane nego nam i pomaže da se direktno integrišemo u društvo. Ove godine smo sproveli niz različitih aktivnosti i podsjetili javnost na posljedice torture u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini i svijetu danas. Manifestaciju na Slanoj Banji posvetili smo djeci jer ona su budućnost – kazala je za Tuzlarije, Mima Dahić, koordinatorica u UG "Vive Žene". 

(tuzlarije)