Novi Pazar se sjeća Srebrenice

U Novom Pazaru je otvorena izložba fotografija „Preživjeti je moguće samo sjećajući se“ autora Dade Ruvića, fotografa agencije Reuteres koja predstavlja jedan od sadržaja kojim će Bošnjačko nacionalno vijeće obilježiti Dane sjećanja na genocid u Srebrenici.
03.07.2016 u 12:44

Izložba je postavljena u centru grada na pješačkoj zoni i biće otvorena 2. i 3. jula.

Izložbu je otvorio sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj riječima:

„Priča o Srebrenici treba biti ispričana i pričana opet i iznova i mi joj se danas i kroz ove fotografije vraćamo. Ove fotografije su još jedan od dokaza da sjećanje na sudbinu srebreničkih Bošnjaka nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Srebrenica će večno živjeti u nama, kako zbog njenih žrtava tako i zbog nas samih, jer sve što prekrije zaborav to se isto ponovo desi.“

Fotografije svjedoče o bolu srebreničkih majki, supruga, sestara, kćerki i drugih osoba koje su se našle pod objektivom ovog fotografa.

Prisutnima se obratio i Jasmin Imamović predsjednik udruženja „Asocijacija Mostovi Prijateljstva“ koji je u svom obraćanju posebno naglasio da je autor Dade Ruvić odabrao fotografije koje svaka za sebe pričaju potresnu priču, jakog emotivnog naboja koje ne mogu proći nezapažene, niti se može ostati ravnodušan jer kada se nađete pred uplakanim licem jedne od majki, naprosto možete da čujete nečujni a ipak prodorni vrisak.

Cilj autora je bila konačna emocija, a ne puko pričanje priče. Otvaranju izložbe je prisustvovao i Mensur Sinanović Ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta Zeničko Dobojskog kantona. Bošnjačko nacionalno vijeće za vikend u saradnji sa organizacijom „Asocijacija Mostovi Prijateljstva“, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara i opština Tutin i Sjenica realizuje „Dane sjećanja na genocid u Srebrenici“.

(agencije)