Od 15.novembra obavezna zimska oprema

U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na vozilima, bez obzira na vremenske uslove.
14.11.2019 u 13:29

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1. zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, 2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Imajući u vidu gore navedeno, službenici Uprave policije MUP TK-a će uz kontinuirane kontrole učesnika u saobraćaju, provoditi pojačane mjere kontrole s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.

Za nepridržavanje navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne koje se kreću u rasponu od 40,00 KM za fizička do 5 000 KM za pravna lica.

pressing.ba