Pale cijene barela nafte, šta čekaju vlasnici benzinskih pumpi?

Na svjetskom tržištu su pale cijene goriva ali to ništa ne znači za bh.pumpadžije koje i ne pomišljaju da snize cijene goriva.
17.05.2019 u 16:29

Pored sniženja cijena nafte na međunarodnom tržištu, distributeri goriva u Federaciji još nisu najavili sniženje cijena goriva, saznali smo u Ministarstvu trgovine Vlade FBiH.

- Sada je po novom programu i aplikaciji dozvoljeno da na benzinskim pumpama u roku 24 sata mogu podići cijenu i sutradan ako žele mogu je sniziti, a ranije je rok bio tri dana i to bi trebalo biti povoljnije za potrošače. Kada će cijenu goriva povećati, a kada će smanjiti, o tome odlučuju samo oni koji porodaju gorivo na benzinskim pumpama. Ministarstvo na cijene nema utjecaja. Možemo reagirati ako se u cijenu ugrade previsoke marže, ali do sada se to nije desilo – pojasnila je Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene u Ministarstvu trgovine.

Cijene nafte pale su u srijedu (15. maja) na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 71 dolara zbog većih zaliha ovog energenta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je 28 centi i iznosi 70,96 dolara. Na američkom tržištu cijena barela je pala na 61,15 dolara. U Federaciji BiH trenutna cijena goriva kreće se od 2,30 do 2,41 marke. U Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH otkrili su nam da razlika u cijeni goriva može biti i do 15 feninga.

(faktor)