Predstavljen portal o genocidu nad Bošnjacima

"Genocid nad Bošnjacima - 1992-1995" projekat je predstavljen u Sarajevu a koji ima za cilj da se dokumentovano i vjerodostojno te argumentovano prikaže šta se dešavalo ovom narodu na našim prostorima kako se ne bi zaboravilo ali i nikada više ponovilo bilo kome.
13.01.2017 u 12:23

Voditelj projekta je poznati bh.glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je rekao da je to ustvari priča o stradanju nedužnih ljudi, a baza od oko dva miliona podataka bit će dostupna putem web portala.

- Sistem će se puniti do 11. jula kad će biti otvorena cijela priča o genocidu nad Bošnjacima. Ovo je krik istine, a web stranica se sigurno neće nikada završiti jer ko zna da li će ikada biti pronađeni svi ubijeni i smrtno stradali nevini ljudi. Ta priča govori o dobru i zlu, ljudima i neljudima - kazao je Emir naglasivši da su na tome radili stručnjaci raznih profila.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da će onima koje to interesira, omogućiti da dobiju precizne podatke a sve to da nam se historija ne bi ponovila.

- Nama nije cilj kvariti odnose na Balkanu i BiH. Bošnjaci i Srbi žive vjekovima jedni pored drugih i jedni s drugima, to će se tako i nastaviti. Taj suživot može biti baziran isključivo na istini, ma kakva ta istina bila, rekao je Izetbegović.

Važnost istine o bosanskim ljudima, sudbinama i stradanjima istaknuo je i reisu-l-uleme Islamske zajednice Husein ef. Kavazović te kazao da je bitna zbog toga „da nikome ne bismo dozvolili da je zloupotrebljava.“

- Ako prošlost ne možemo promijeniti, možemo spriječiti njenu zloupotrebu, kazao je Kavazović, aludirajući na stalno negiranje genocida.

Na web portalu genocid.ba bit će dnevne vijesti, kalendar događaja 1992.-1995., snimljene audio i vizuelne priče hiljada preživjelih. Po riječima direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasima Muratovića sjedište projekta bit će u državnom naučnom Institutu za istraživanje zločina, koji je članica državnog Univerziteta u Sarajevu.

(pressing.ba)