Preminuo Dubravko Lovrenović

Bosna i Hercegovina je ostala bez još jednog akademika, kada je u utorak ujutro preminuo Dubravko Lovrenović!
17.01.2017 u 10:35

Dubravko Lovrenović rođen je 30. augusta 1956. godine u Jajcu.

Diplomirao je na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu 1979. godine. Na ovom fakultetu je odbranio doktorat "Ugarska i Bosna (1387-1463)" 1999. godine. Na istom je Odsjeku prošao sva univerzitetska zvanja. Bio je redovni profesor na oblasti Historija srednjeg vijeka. Zimski semestar 2001/2002. godine proveo je kao gostujući profesor na američkom univerzitetu Yale.

Godine 2005. boravio je i kao stipendist na Centralno-evropskom univerzitetu u Budimpešti. Bio je predsjednik Odsjeka za historiju i prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Objavio je veći broj knjiga i radova o srednjem vijeku u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i više desetina tekstova publicističkog tipa. Sudjelovao je na većem broju naučnih skupova. Urednik je brojnih izdanja knjiga, organizator naučnih skupova, voditelj i učesnik u radu u više naučnih projekata, recenzent brojnih izdanja, promotor brojnih publikacija i član više redakcija.

Bio je član ANU BiH, sekretar Odbora za historijske nauke pri Akademiji, te u sastavu Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Komisije za saradnju sa UNESCO-m. Od 2012. bio je član Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije. Lovrenović je također bio i član većeg broja udruženja i organizator pomaganja ugroženom stanovništvu na području BiH. 

Lovrenović je u periodu od 2001. do 2003. godine bio zamjenik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH.

Prošle godine je bio medijski zastupljen nakon smrti sina njegove supruge Mahira Rakovca, koji je izazvao različite kontroverze.

 

(pressing.ba)