Prof.Đozić: Zašto se u školama ne izučava genocid?

U Bosansko-kulturnom centru u Tuzli u ponedjeljak je prikazan film "Logor", koji govori o zlostavljanju, mučenju i ubijanju stanovnika bošnjačke i hrvatske nacionalisti u Prijedoru 1992.godine.
10.01.2017 u 09:56

Nakon jednosatnog prikazivnja filma u kojem svjedoci koji su preživjeli ovaj genocid govore šta se tamo sve dešavalo kao i engleski novinari, koji su također dijelom svjedočili o zatvaranju ljudi, prisutnima se obratio prof.dr.Adib Đozić, koji je govorio o genocidu, stradanju Bošnjaka u zadnjem ratu, obrazovnom sistemu u BiH...

- Nakon ovoga filma kojeg smo večeras vidjeli, poželio bih da se nikada nijednom narodu više ovo ne dogodi, kazao je Đozić te nastavio:

- Međutim, ono što nas sve može zabrinuti jeste podatak da se o genocidu u BiH ne izučava u školama. Postavlja se pitanje hoće li naša djeca uopšte znati da se ovdje desio genocid? Teško da će znati jer o njemu ne uče u školi. A evo vam primjera kako se to radi na Zapadu. U školama Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Norveške, Švedske...se izučava holokaust. Da se ne zaboravi i da se zna šta se desilo Jevrejima u II Svjetskom ratu, govori profesor Đozić.

S toga profesor Đozić povlači paralelu između Zapada i BiH, podcrtavajući kako se genocid nad Bošnjacima ne smije zaboraviti.

- Neophodno je da oni koji prave obrazovni sistem i plan i program rada jednostavno moraju o ovome povesti računa. Ono što su doživjeli Bošnjaci to nije niko doživjeo. Bošnjaci su jedini narod u Evropi kojeg više živi u dijaspori nego u svojoj zemlji. I oni su prisilno protjerani, oni su pobjegli sa svojih ognjišta kako bi sačuvali život. To su stvari o kojima djeca moraju da uče u školi, kaže Đozić.

Na kraju izlaganja, profesor Đozić je dao jedan primjer.

- Moramo pokrenuti inicijativu da se 9.januar obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima. Da se obilježava svake godine i da se ovakvi filmovi snime i o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, Zvorniku, Bratuncu, Brčkom, Višegradu, Foči...Ovo je zadatak cjelokupnog bošnjačkog intelektualnog puka, kaže Đozić.

pressing.ba