Promovisana knjiga Denisa Bećirovića

U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu je održana promocija knjige ‘Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)’ autora prof. dr. Denisa Bećirovića.
20.03.2022 u 13:23

Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema BiH je supstancijalna konstanta srbijanske politike u najmanje posljednja dva stoljeća. Epilog takve politike Srbije je katastrofalan. Stotine hiljada mrtvih, milioni protjeranih i raseljenih, cijele generacije koje su otrovane ekstremizmom i šovinizmom, zaostajanje u kulturnom, naučnom, privrednom i svakom drugom smislu za razvijenim dijelom Evrope i svijeta”, kazao je Bećirović.

Kako navodi autor, knjiga šalje i poruku da su agresija, genocid, zločini protiv čovječnosti i zlo ponovljivi.

˝Zbog toga svi moramo biti oprezni. Također, knjiga govori i o tome da je neprihvatljiva i nedopustiva stereotipna karakterologija cijelih naroda i njihovo portretiranje u dehumanizirajućim predstavama. Dakle, ne postoje dobri i loši narodi, već dobre i loše politike. Jedna od poruka je knjge je i da bi budućnost BiH i Srbije trebala biti u međusobnoj saradnji, na ravnopravnim osnovama, a ne stalnim tenzijama, konfliktima i sukobima˝, izjavio je autor.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić smatra da je tema koju obrađuje ovo djelo već dva stoljeća direktno utjecajna na historiju Bosne i Hercegovine i njenih unutrašnjih društveno-historijskih procesa.

“Profesor Bećirović je pokazao historičarsko i socijološko umijeće da uoči jedan bitan proces koji se tiče hegemonizma Srbije, koji za svoj glavni predmet ima BiH ili ono što možemo reći, bosanski povijesno-politički prostor. U tom velikosrbijanskom hegemonizmu prepoznaje se jedan nerealan sadržaj i ahistorijska struktura da je Bosna navodno ‘vekovna srpska zemlja’.

Ta polazna premisa je apsolutna laž i svi zaključici koji se u srpskoj historiografiji i politici izvode su apsolutno lažni”, izjavio je Lavić, te dodao da je Bećirović znanstvenom argumentacijom pokazao da je velikosrbijanski hegemonizam izraz neznasvtvenih i nepovijesnih intencija jednoga dijela srpskog naroda.