Promovisana knjiga o najmlađoj žrtvi na tuzlanskoj Kapiji

U Tuzli je promovisana knjiga "Sandro Kalesić", posvećena najmlađoj žrtvi na tuzlanskoj Kapiji.
27.12.2017 u 18:25

Autor knjige Nedžad Omazić objavio je životnu priču dugu 881 dan, baš koliko je živio Sandro, najmlađa žrtva masakra na Kapiji, a koji je po naredbi generala Novaka Đukića 25. maja 1995. godine počinila Vojska Republike Srpske.

Knjiga je nastajala 20 godina i urađena je u pomen na Sandrov i druge prerano ugašene živote u najvećoj tuzlanskoj tragediji.

Omazić je naglasio da knjiga prevashodno ima sadržajno-dokumentaristički značaj, jer su se temom masakra na Kapiji do ove knjige bavili samo Fatmir Alispahić i Mehmed Đedović i da je izuzetno važno da zločini ostanu dokumentovani.

Knjiga sadrži fotografije iz porodičnog albuma i pogled na život iz perspektive trogodišnjeg dječaka, te je napisana uz pomoći Sandrovih roditelja.

- Knjiga se sastoji se od tri priče. Prve dvije su moje, a treću priču koja nosi naziv 881 dan života, napisao sam u ime Sandra Kalesića. Najlakši način da predstavim u autentičnom smislu njegov život jeste da on priča. Nije mi to bilo posebno teško. Knjiga je napisana u superlativu, jer dječak, kao i svako drugo dijete, kad priča o svojim roditeljima priča u superlativu – istakao je Omazić.

Da nije ubijen tog 25.maja 1995.godine, Sandro Kalesić na dan promocije ove knjige bi slavio 25. rođendan.

Knjiga čiji je izdavač Printcom, već od danas se može kupiti u tuzlanskim knjižarama Centar i Hamidović.

pressing.ba