Srebrenik: Predstavom "Ćorkan" počeo OGUS

U petak je na Starom gradu Srebreniku otvorena kulturna manifestacija "Otvoreni grad umjestnosti Srebrenik" (OGUS) koja se podno Majevice održava četvrtu deceniju.
06.08.2016 u 08:54

Ova osmodnevna manifestacija u organizaciji JU "Centar za kulturu i informisanje" Srebrenik, započela je na Starom gradu "Gradini" iz 1333.godine, koja je simbol Srebrenika.

Gostima je predstavljena monodrama "Ćorkan" poznatog bh.glumca Harisa Burine, koja je oduševila prisutne goste.

Monodrama je rađena prema motivima pripovijetke Ive Andrića Ćorkan i Švabica. Muziku za ovu predstavu su pisali Sejo Sexon i Rene Aubry, dok je Haris Burina autor predstave, zadužen za režiju, adaptaciju, izbor kostima, scenografiju i izvedbu predstave.

Ćorkan je tipičan primjerak ljudskog bića što ga ima svako selo ili manja varoš koja služi za podsmjeh i sprdnju mještanima, ali Ćorkan nije glup ni budala, nego je svjestan svog društvenog položaja u zajednici. Uostalom kao i većina bh.građana koji su danas svjesni šta im čine političari.

Publici na Starom gradu predstavio se i srebrebnički sazlija Ahmet Hogić sa nekoliko predivnih sevdalinki, dok su se gostima obratili i predstavnici političkog života i to načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, zatim ministar finansija u Vladi TK, Jakub Suljkanović te njegov kolega iz obrazovnog resora Zlatan Muratović.

U subotu je u okviru OGUS-a koncert "Akustik benda" iz Tuzle, u nedjelju tuzlanskog orkestra "Balsika". 

Ponedjeljak je rezervisan za veče filmske muzike "Kamernog orkestra" Tuzla, utorak je na rasporedu veče sevdaha pod nazivom "Sevdah koncept", a srijeda za "Monument Srebrenica" i rok koncert "Domavija" iz Lukavca.

U petak će biti promovisana knjiga Edhema Muftića "Pamćenje vremena ljudi i događaja a najmlađi će na Trgu Alije Izetbegovića demonstrirati svoje vještine u crtanju i pjevanju.

Manifestacija će se zatvoriti u subotu folklornomo smotrom KUD "Tinja".

(Foto: Radio Srebrenik)

pressing.ba