Tuzla: Šnajderu nagrada "Meša Selimović"

Slobodan Šnajder dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Meša Selimović" za najbolje prozno djelo objavljeno na području BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije u 2015.godini!
04.09.2016 u 12:13

Žiri je Šnajderu nagradu dodijelio za roman Doba mjedi, ratno-ljubavnu priču čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. vijeku, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem.

Doba mjedi knjiga je koja govori da se naši snovi uvijek i iznova odupiru nesnošljivoj buci historije i diktatu zaborava", kazao je predsjedavajući žirija Mile Stojić, obrazlažući odluku žirija na svečanom proglašenju u okviru završnog dana 16. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, koji su se od 1. do 3. septembra održali u Tuzli.

Zahvalivši na priznanju, Šnajder je kazao kako u životu nije dobio puno nagrada, a ovu je, zbog njenog regionalnog karaktera, najviše priželjkivao.

Nagrada "Meša Selimović", koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini, jedna je od najvažnijih književnih nagrada za područje zemalja regije, a među dosadašnjim su dobitnicima Mirko Kovač, Ivica Đikić, Milorad Popović, Bekim Sejranović, Miljenko Jergović, Ludwig Bauer, Marinko Koščec, Faruk Šehić i Filip David.

U uži izbor za ovogodišnju nagradu, među 17 nominiranih naslova, žiri koji su još činili književnici Filip David, Ivica Đikić, Emir Imamović Pirke i Milan Rakovac, uvrstio je ukupno pet naslova.

Uz Šnajderov roman, to su Anđeo atentata Svetislava Basare, Gdje si ti ovih godina Hadžema Hajdarevića, Područje bez signala Roberta Perišića i Islednik Dragana Velikića.

Dobitniku je uručena bronzana skulptura tintarnice i pera, rad akademskog kipara Pere Jelisića, te novčana nagrada od 3.500 eura.

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948.) diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik pozorišnog časopisa Prolog, kolumnist dnevnika Glas Slavonije, riječkog Novog lista, te čest suradnik Trećeg programa Hrvatskog radija. Novele, eseje i pozorišne komade objavljuje od 1966.

(pressing.ba)