U javnom preduzeću rade supruga i šura gradonačelnika, zet i snaha ministra...

Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić postavila je pitanje premijeru Kantono Sarajevo Edinu Forti pitanje da li su tačne informacije da je u KJKP Rad zaposlio sestru zastupnice Naše stranke Nejre Dizdarević čija je direktorica Vera Anautović postavljena ispred Naše stranke.
19.11.2019 u 14:03

Zastupnica Hodžić je navela da je ovo "eklatantan primjer nepotizma". Odgovorio joj je ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Srđan Mandić.

"Moram vas informisati kakvo je stanje u Radu. Vi u Radu danas imate zaposlene supružnike nekih ovdje iz prvog reda (u sali Skupštine KS op. a.). To valjda nije nepotizam", kazao je Mandić, na šta mu je nekoliko zastupnika aplaudiralo, te nastavio:

"U Radu radi šura gradonačelnika Sarajeva, to valjda nije nepotizam. U Radu radi supruga načelnika Novog Sarajeva, to valjda nije nepotizam. U Radu rade zet i snaha bivšeg ministra saobraćaja, to valjda nije nepotizam. U Radu imate 13 bračnih parova. Neću imena da iznosim jer većina tih ljudi apsolutno nije kriva i nije njihov problem što rade tu, valjda su morali da plate to svoje mjesto, da li stranački ili na neki drugi način. Imate porodica sa jednim prezimenom, njih je 14 i tako dalje. To vam je situacija i kadrovska politika. Do 2018. godine u Radu nije postojala konkursna procedura. Od 1998. do 2018. I tako dolazimo do slučaja sestre zastupnice Nejre Dizdarević. U Rad nije zaposlena sestra Nejre Dizdarević. U Rad je zaposlena mlada osoba koja ima 27 godina, koja je magistar pravnih nauka i kojoj ovo društvo nije dalo priliku da radi zato što je diskiminisana jer nije bila član vladajuće stranke. Vi meni recite da li ponovo treba da diskriminišemo takvu osobu zato što je magistar pravnih nauka. Na konkursnoj proceduri je bila ubjedljivo najbolja", naveo je.

Poručio je da joj je prvi zadatak bio da prečešlja personalne fajlove svih zaposlenih.

"Nakon toga dolazi intervencija iz Kantonalnog odbora SDA. Zašto mi nismo isti, zašto Naša stranka i šestorka nisu isti kao SDA", poručio je Mandić nakon čega je ponovo uslijedilo nekoliko aplauza u Skupštini KS i to iz prvih redova skupštinske sale gdje sjede zastupnici SDA.

"Mi ne kupujemo radna mjesta, već opremu. Ne gradimo privatne vikendice i apartmane na Bjelašnici već puteve, mi se borimo za društvo jednakih šansi", poručio je.

(N1)