U Rikardov magični svijet svi su dobro došli

Sarajevski umjetnik Rikardo Druškić oslikao je mural “Magični dvorac” kojeg posjetitelji mogu pogledati u auli Pozorišta mladih Sarajevo.
08.11.2016 u 09:56

Nakon što je prošle godine oslikao mural na zidu Pozorišta lutaka, u sklopu Street Art Festivala u Mostaru, pozorište je postalo gotovo slikarska tehnika. Spoj dviju umjetnosti, pozorišta i slikarstva, nastavlja se ove godine kroz ilustraciju postera za prvi Mali MESS, program za djecu Festival MESS, te predstavu “Bajka o ribaru i ribici” u režiji Saše Peševskog koja je izvedena u Pozorištu mladih u Sarajevu.

“Mural “Magični dvorac” završen je za šest dana neprestanog rada. Ovo je zasigurno jedan od značajnijih projekata koje sam realizovao, a koji ima za cilj pozvati ne samo djecu, već i mlade ljude da budu slobodni i nesputani u izražavanju svoje individualnosti, da vjeruju u sebe, da uvažavaju jedni druge, da se udružuju i stvaraju lijepe stvari. A pozorište nam sve to omogućava,” kazao je Druškić.

“Magični dvorac“ svojevrsna je vizija Rikardovog poimanja Pozorišta mladih i njegove funkcije u u kontekstu svakodnevnog života, ističući njegov značaj u razvoju djeteta. Neobojeni, bijeli i neispunjeni likovi s lijeve i desne strane pričaju nam kakav je to svijet bez pozorišta. Međutim, njihovo postojanje nije bezizlazno, jer centralni dio rada ujedno je i rješenje koje autor sugeriše – ulazak u svijet pozorišta, igre i mogućnosti, mašte i kreacije. Svijet u koji su svi dobrodošli. Svijet koji poznaje, uvažava i njeguje različitosti. Svijet koji se ne boji drugačijeg.

Rikardo Druškić je ilustrator i slikar iz Sarajeva. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za radove koji se baziraju na kombinaciji tradicionalne i digitalne tehnike slikanja. Dio opusa čine i murali, te ulja na platnu. Rikardo Druškić održao je samostalne izložbe u Sarajevu i Mostaru, a u sklopu grupnih izložbi izlagao je u New Yorku, Miamiu, Los Angelesu i Taiwanu.

(pressing.ba)