Uniformu za Dodikovu policiju sašit će firma iz Visokog

Ugovor vrijedan 7,3 miliona maraka za šivenje nove uniforme policije Republike Srpske, MUP ovoga entiteta potpisao je sa firmom "KM Trade" iz Viskog!
25.07.2017 u 14:48

I nakon mnogobrojnih pritužbi na ovu javnu nabavku, prema odluci MUP-a RS o dodjeli ugovora prihvaćena je ponuda ove visočke firme, piše portal Capital.ba. Ministar Dragan Lukač potpisao je dokument kojim ovoj firmi dodjeljuje milionski ugovor.

Prvi lot odnosi se na nabavku redovne policijske uniforme, što će koštati 5,8 miliona KM, dok drugi lot obuhvata posebne uniforme namijenjene Jedinici za podršku i ovaj dio ugovora vrijedan je oko 400.000 KM. Vrijednost ugovora bez PDV-a, stoji u dokumentaciji, je 6,2 miliona KM.

Kako kažu u MUP-u, ponude su javno otvorene 4. jula, iako je pristigla samo jedna – ona koju je poslao “KMTRADE”. Također, utvrđeno je i da je ova firma, koja se bavi proizvodnjom i prometom oružja, municije, vojne i policijske odjeće i obuće, obračunala da za 7.760 košulja, koje koštaju po 96 KM, MUP treba da plati 760.480 KM. To je brže-bolje ispravljeno na 744.960 KM.

- Komisija za provođenje ove javne nabavke smatra da su, iako je dostavljena jedna kvalifikovana i prihvatljiva ponuda, stečeni svi zakonski uslovi za izbor ponuđača za nabavku novih policijskih uniformi - navodi se u odluci.

Izvori Capitala navode da je ovaj tender bio sporan po mnogo osnova, te da je prilagođen upravo “KMTRADE” tako da se nije mogla nadmetati nijedna druga firma.

- Cipele, šapke, kravate, hlače, košulje, podjakne I jakne stavljene su u jedan lot. Traženo je i da firma koja učestvuje na tenderu u posljednje dvije godine ima promet od tri miliona KM u predmetnoj nabavci. Ovaj zahtjev ispunjavao je samo “KMTRADE”. Tender je raspisan po brendu 5.11, jer u tenderu postoji fotografija kako treba da izgleda podjakna, a na njoj se jasno vidi logo firme - navodi se u anonimnom pismu koje je Capital dobio na uvid.

Kako navode, kompletna specifikacija uz fotografiju je opisana u detalje – koliko logo mora da bude odmaknut od kragne te da na svakom dugmetu mora da stoji ime proizvođača.

- “KMTRADE” je jedini učesnik tendera i dao je onoliku ponudu koliko iznosi budžet tendera. Vrijednost te ponude je duplo veća od maloprodajnih cijena na našem tržištu - tvrdi autor pisma.

Dodaje da je posebno interesantno to da je MUP RS u proteklih godinu dana od iste ove firme, bez prethodno raspisanog tendera, kupio oružje po cijeni od šest miliona KM, što je duplo skuplje od maloprodajne ponude.

Nabavka novih uniformi za pripadnike MUP-a RS uzbunila je i predstavnike Privredne komore RS koji su tražili poništenje tendera, jer su tvrdili da su specifikacije napravljene tako da pogoduju upravo ovoj firmi iz Federacije BiH.

U MUP-u se nisu obazirali, tvrdeći da pripadnici Ministarstva zaslužuju najbolje uniforme, a to su uniforme koje u BiH može da dobavi samo “KMTRADE”.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske Pero Ćorić danas nije krio razočarenje zbog tenderske pobjede  firme “KMTRADE”.

- Način na koji je MUP RS raspisao ovaj tender bio je nemoguć za naša preduzeća. Moglo se naći načina da se sve to podijeli u više lotova i da pritom kvalitet ne bude upitan. Možda naši tekstilci nemaju trenutno takav tekstil, ali ni “KMTRADE” ne nabavlja material iz vasione. Sve može da se nabavi. Kvalitet šivenja naših tekstilaca nema potrebe komentarisati. Suština je u tome da nije bilo dobre volje. Domaće sudije, nažalost, navijaju za strane igrače - kazao je Ćorić.

Na pitanje da li će tekstilci iz RS-a uložiti novu žalbu na odluku MUP-a, kazao je da su izgubili volju za ovakve borbe te da su prepušteni sami sebi.

(capital)