"Zefirovci" još jednom razgalili dušu Srebreničana

Koncert sevdaha pod nazivom "Pečat u srcu" još jednom je bio pravi lijek za srce i dušu onih koji vole da uživaju u pravoj muzici.
15.02.2017 u 10:29

Ansabl "Zefir" ovom manifestacijom uveličao je kulturnu manifestaciju u Srebreniku "Dani povelje", kojom se obilježava sjećanje na pisani dokument iz 1333.godine kada se ovaj Grad prvi puta spominje.

Šezdesetominutni koncert se repertoarski uveliko razlikovao od prethodnih nastupa Ansambla Zefir. Sevdalinke koje opisuju ljubav, čežnju, žer skica iz prošlosti vremena u kojima su nastajale kod publike su prihvaćene više nego odlično, što se dalo primjetiti kroz gromoglasne aplauze.

Na repertoaru se našlo 14 kompozicija od kojih su njih 10 izveli članovi ansambla "Zefir", a preostale 4 kompozicije publika je imala priliku da uživa u predivnoj iterpretaciji dr. Nedžmije Suljić i Jasmina Hasića.

- Posebno nas čini sretnim činjenica da su dr.Nedžmija Suljić i Jasmin Hasić iskreni i veliki prijatelji ansambla i od našeg osnivanja nas prate u stopu, kazao je prof.Jasmin Brašnjić, rukovodilac "Zefira", te dodao:

- Način njihove interpretacije našim koncertima uvijek da novo ruho i pečat koji ostaje prepoznatljiv u srcima publike. Stara narodna izreka „za neke stvari je potrebno vrijeme „ bi mogla poslužiti u objašnjenu muzičkog izgleda proteklog koncerta, jer su u muzičkom dijelu svi članovi Zefira od orkestra, hora i solista bili briljanti i u potpunosti stasali za ovako  ozbiljne projekte. Raduje me činjenica da su se naš rad, trud, upornost isplatili i da će okviri našeg rada poslužiti mladim generacijama da pronađu svoje mjesto na muzičkom nebu, a samim tim nastave njegovati našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku.

Svi članovi "Zefira" rade volonterski i pored svih obveza u kojima se nalaze, uspjeli su već šestu godinu za redom održati kontinuitet pozitivne priče i pozitivnih dešavanja iz Srebrenika koji bi se trebao nastaviti i u budućnosti.

(pressing.ba)