"Zefirovci" oduševili bošnjačku dijasporu u Linzu

U okviru manifestacije ”Kinder Fruhlingsfest’, Ansambl ”ZEFIR” Srebrenik, održao je koncert i predstavio se bošnjačkoj dijaspori u Lincu-Austrija, sa nekoliko izvedbi tradicionalnih sevdalinki i ilahija.
26.04.2017 u 10:21

Dvorana u kojoj je stiglo više od 500 posjetilaca bila je mala da primi sve one koji su željeli da uživaju u ovome koncertu. Publika je bila oduševljena izvedbama sevdalinki i ilahija koje su posebno pripremljene za ovaj koncert.

Fantastične izvedbe Zefirovih solista publiku su ostavljale bez daha, pa mnogi nisu mogli sakriti emocije i suze. Tokom cijelog koncerta dvoranom su se čule ovacije i gromoglasni aplauzi poslije svake izvedbe dobro upjevanog hora i fantastičnih solista, a sve to uz pratnju orkestra pod dirigentskom palicom profesora muzike, Jasmina Brašnjića, ujedno i predsjednika Udruženja mladih Ansambl ”ZEFIR”.

Profesor Brašnjić se na kraju koncerta obratio publici, zahvalio na pozivu domaćinu i tom prilikom je uručio prigodan poklon, simbol grada Srebrenika, Gradinu iz 1333.godine, gospodinu Sabahudinu Mujeviću, predsjedniku Udruženja Bošnjaka (Verein der Bosniaken Nur), koje je ujedno i organizator manifestacije.

Iako možda na različit način, udruženja ”ZEFIR” i Verein der Bosniaken ”Nur” imaju zajedničku crtu, a to je očuvanje bosanske tradicije i promovisanje njene kulturne baštine, u čemu vidimo i poseban značaj učestvovanja na ovoj manifestaciji.

Treba istaći, da pored navedenog, Udruženje Bošnjaka iz ovog austrijskog grada, koje djeluje još od 1994. godine, osim vjerskih, humanitarnih, kulturnih i sportskih aktivnosti je i mjesto za interkulturalne susrete što predstavlja važan doprinos integraciji Bošnjaka u austrijskom društvu.

(T.M.)