Zašto svaki treći dan treba jesti brokulu?

Ako redovno jedete brokulu, možete smanjiti šanse da dobijete neku od srčanih bolesti, dijabetes tipa 2 i nekoliko tipova raka, pokazala je nova studija.
24.06.2016 u 09:40

Flavonoidi koji se nalaze u ovoj “superhrani” pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, kažu naučnici.

Konzumiranjem brokolija na svaka tri dana možete ojačati imuni sistem i suzbiti zapaljenja.

Naučnici vjeruju da su na korak do stvaranja genetski modifikovanog zelenog povrća sa višim dozama fenola.

“Fenoli imaju odlična antioksidansna svojstva i sve je više dokaza da su ključni za borbu protiv zapaljenja u organizmima sisara”, kaže genetičar dr Džek Juvik sa Univerziteta u Ilinoisu.

“Ljudi čija se ishrana sastoji od namirnica bogatih fenolima u manjem su riziku od zapaljenskih bolesti”.

Fenoli su bezukusni i stabilni, što znači da ih ne uništava visoka temperatura. Kada ih unesemo, tijelo ih apsorbuje i šalje u određene dijelove tijela ili koncentriše u jetru.

Oni se potom šire krvotokom i smanjuju zapaljenja antioksidansnom aktivnošću.

Čovjekov organizam sam ne proizvodi fenole, što znači da ih unosimo ishranom. Najbolji izvor su kupusnjače, a ljekari preporučuju da ih jedete na svaka tri dana.

(Daily Mail)