Home » Magazin
Dobre su suhe, ali svježe su još bolje
Izuzetno pogoduju zdravlju crijeva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam. Plavi plodovi bogati su mnogim vitaminima i mineralima.
Ipak, najveća hranljiva vrijednost šljive je u obilju dijetnih vlakana koje sadrži. Riječ je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje.
Zato dijetna vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crijevo u nepromenjenom obliku. Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.
Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva tri do četiri puta sedmično, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.
Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suhe šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe. Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća.
Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrijednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.