Jagode su dobre za srce, kožu, pritisak...

Jagode su jedna od namirnica koje spadaju u grupu “superhrana” zato što pored običnih vitamina i minerala sadrže cijeli niz supstanci koje nisu esencijalne ali štite naše zdravlje, a potencijalno i liječe neke bolesti.
08.05.2015 u 16:09

Savršena su dijetetska hrana jer imaju jako malo kalorija za svoju težinu i zapreminu.

Jagode su bogate vitaminom C koji je potreban za proizvodnju kolagena. Kolagen daje koži njenu elastičnost. Jagode također sadrže elagičnu kiselinu koja sprječava uništenje kolagena i inflamaciju u stanicama kože, dva faktora najodgovornija za stvaranje bora.

Konzumiranje jagoda dokazano snižava LDL (loši) holesterol u tijelu. Sudionici studije koja to potvrđuje su jeli 450 grama jagoda dnevno što je prilično velika količina, ali u jednoj drugoj studiji pozitivan učinak na holesterol je primijećen sa samo 10g suho-smrznutih jagoda. [1][2] Jagoda ima dosta vlakana, a i solidan udio kalija, oboje dokazano dobro za srce i krvni pritisak.

(pressing.ba)