Kupina za cirkulaciju, nervni sistem, pamćenje...

Glukoza iz kupina važan je izvor energije, a fruktoza igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Sadrže i veliku količinu biljnih vlakana, zbog čega se posebno preporučuju onima koje muči zatvor.
05.09.2016 u 13:29

Sočne i ukusne, bogate moćnim antioksidansima, a posebno pigmentom antocijanom koji ima važnu ulogu u kontroli nivoa šećera u krvi, kupine su izuzetno zdravo i ljekovito voće. Zreli plodovi prava su riznica tanina i pektina, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, gvožđa, vitamina C, kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, vitamina B grupe...

Glukoza iz kupina važan je izvor energije, a fruktoza igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Sadrže i veliku količinu biljnih vlakana, zbog čega se posebno preporučuju onima koji muku muče sa zatvorom, jer imaju blago laksativno dejstvo. Sok od kupina djeluje podsticajno na rad ćelija jetre, štiteći je od različitih tegoba. Redovno konzumiranje ovog "supervoća" pospješuje cirkulaciju, blagotvorno djeluje na nervni sistem, smanjuje razdražljivost i poboljšava pamćenje.

Osim plodova, ljekovito je i lišće kupina. Čaj od kupinovih listova preporučuje se kod krvarenja želuca, upale crijeva i hroničnog nadražaja slijepog crijeva. Ovaj napitak istovremeno čisti krv, smanjuje ili liječi kožne osipe, lišajeve i druge kožne promene, a koristan je i u liječenju anemije. Djeluje i na snižavanje krvnog pritiska, a narodni ljekari ga preporučuju i kod parodontoze.