Maline su dobre za srce, žuč, bubrege, imunitet...

Malina je veoma cijenjena širom svijeta, kao dragocjena voćka u prehrambenoj industriji.
28.06.2015 u 13:03

U sebi sadrži šećere (glukozu, fruktozu, saharozu), organske kiseline (elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu...), etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E... Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi kod proliva i ekcema, a ekstrakt iz ploda djeluje protiv virusa. Ekstrakt takođe aktivira i pankreas na lučenje insulina, zbog čega je zahvalan za snižavanje šećera u krvi.

U posljednje vrijeme sve više se istražuje i djelovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u sjemenkama ove voćke sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno sprečava oštećenje DNK i ne djeluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savjetuju stručnjaci. Naravno, u terapijskom smislu ne može da zamijeni lijek, ali može da djeluje preventivno.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu, jer uspješno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospješuju izbacivanje pijeska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.