Mladi luk za srce, reguliše šećer i čisti organizam

Mladi luk neki izbjegavaju zbog neugodnog mirisa. Istina, malo smrdi ali je izuzetno zdrav.
19.03.2017 u 14:39

Mladi luk je izuzetno bogat mineralima, prije svega kalijumom, fosforom i kalcijumom, koji štite srčani mišić i kosti, kao i vitaminima B kompleksa. Sadrži i glukokinin, biljni hormon koji snižava nivo šećera u krvi, pa se posebno prepopručuje dijabetičarima.

Bogat vitaminima i mineralima

Mladi luk sadrži također mnogo kalija, fosfora i kalcija. A u njemu ima i nekih relativno rijetkih oligoelemenata – selen, koji pospješuje odbranu imuniteta i pokazuje se kao odličan faktor u borbi protiv starenja ćelija, mangan (aktivator mnogih enzima i regulator cerebralnih neuro-prenosnika), kobalt (anti-anemik, komplement vitamina B 12), fluor, koji je potreban za dobro stanje zubi i kostiju i molibden, dušični katalizator. Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C – ima 25 mg u 100 g. U mladom luku se, u manjoj količini, nalaze i mnogi vitamini B grupe. Prisutan je i vitamin E i provitamin A. Razne vrste vlakana, koja i nisu tako obilna (2,1 %), čine kuhani luk lagano laksativnim, a crijeva ga dobro podnose.

Dobar za srce i može regulisati šećer u krvi

Mladi luk sprječava naslage plaka, čime se izbjegava eventualno stvaranje ugrušaka i čuva od začepljenja krvnih sudova i od tromboze. Mladi luk se preporučuje dijabetičarima jer sadrži i glukokinin, biljni hormon koji snižava nivo šećera u krvi.

Čisti organizam

Odličan je za osobe koje žele da smršaju i očiste organizam od toksina, koji su se nagomilali od teške zimske hrane. Bogat je esencijalnim uljima i ljekovitim aromatičnim supstancama. Istina, one uzrokuju neprijatan dah poslije konzumiranja, ali su i prirodni antibiotici jer uništavaju štetne bakterije u ustima i crijevima.

Zdrav i na ulju

Stručnjaci kažu da je kod ljudi koji redovno jedu mladi luk, ne samo svjež, već i kuhan i pečen, uočena najniža stopa kancera želuca. To svojstvo duguje flavonidima, naročito kvercetinu, koji je poznat kao deaktivator kancerogenih ćelija i tumora. Još jedna dobra vijest je kada ga dinstate, količina kvercetina se ne smanjuje, već samo prelazi u vodu koju dodajete. Meso pripremano s lukom ima znatno manje kancerogenih materija nego meso spremano bez luka. Ipak, ako imate problema s jetrom i žuči, ne pretjerujte. Ni zdravi ne treba da odjednom pojedu mnogo mladog luka, jer može da izazove stomačne smetnje i gastritis.