Ovaj napitak je odličan za jetru

Stručnjaci kažu da se jetra najbolje obnavlja surutkom.
16.01.2016 u 11:56

Ovaj nusprodukt fermentacije mlijeka bogat je proteinima, vitaminima B2, B6, B12, C i K, aminokiselinama, enzimima i mineralima kalcijumom, kalijumom, fosforom i magnezijumom, koji su značajni za sva tkiva u organizmu. Minerali održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar, infarkt. Proteini sprečavaju osteoporozu, regulišu holesterol, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i, što je najbitnije, regenerišu jetru. Sličan efekat ima i mladi sir, i zato se savjetuje da ove namirnice uzimaju oni koji imaju problem sa jetrom ali i zdrave osobe. Ovakav hiperproteinski režim ishrane se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

Ljekari kažu da ne treba pretjerivati, dovoljne su dvije čaše dnevno, maksimalno pola litra. Uz surutku je neophodno izbjegavati masnu hranu, alkohol, cigarete, sve druge otrove i materije koje oštećuju jetru. Toksične supstance koje negativno utiču na jetru su alkohol, ali i neki lijekovi, masna hrana, neregulisana šećerna bolest.

Kada je u pitanju alkohol, on se metaboliše u jetri i određeni produkti toksično djeluju na plemenite ćelije jetre - hepatocite, i one propadaju. Djelimično, te ćelije mogu da se regenerišu, a ostale se zamjenjuju ožiljnim tkivom koje ne obavlja funkciju koju bi trebalo da obavljaju ćelije jetre.

Najčešći simptomi oboljenja jetre su umor, opšta slabost, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu. Kod uznapredovale bolesti javljaju se žutica, gubitak mišićne mase, karakterističan zadah, povećana sklonost krvarenju, paukoliki angiomi, crvenilo dlanova, smanjena dlakavost, ginekomastija, nakupljanje tečnosti u trbuhu i oticanje ekstremiteta. Može da nastane i poremećaj mentalnih funkcija, smanjen libido, poremećaj plodnosti i menstrualnog ciklusa. Znaci bolesti zavise i od stepena oštećenja: više su prisutni što je bolest više uznapredovala.

(novosti)