Home » Magazin
Zašto treba jesti trešnje?
Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje podstiču rad želuca, crijeva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje.
Trešnje su bogate antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (posebno antocijanidi i proantocijanidi).
Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevni element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.
Trešnje su izvor bora, sadrže 396 ug/100g, što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.
Najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo. Na američkom univerzitetu u Vermontu dokazano da su antocijanidini dobri i protiv upale mišića i grčeva u listovima nogu.
Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spriječe nastanak karijesa i probleme sa desnima poput parodontoze.
(pressing.ba)