Zašto treba jesti trešnje?

Trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.
27.05.2018 u 09:48

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje podstiču rad želuca, crijeva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje.

Trešnje su bogate antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (posebno antocijanidi i proantocijanidi).

Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevni element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.

Trešnje su izvor bora, sadrže 396 ug/100g, što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

Najvredniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo. Na američkom univerzitetu u Vermontu dokazano da su antocijanidini dobri i protiv upale mišića i grčeva u listovima nogu.

Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spriječe nastanak karijesa i probleme sa desnima poput parodontoze.

(pressing.ba)