Home » Magazin
Širom lijepe naše BiH obilježen Bajram
Nakon mjeseca Ramazana gdje su se muslimani u ime Boga odrekli hrane, pića i ostalih užitaka od zore do zalaska sunca, nastupio je Bajram.
Većina muslimanki i muslimana dočekuje ga i provodi u porodičnom okruženju. U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno mjesto.
Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti. Kad se ide na bajram-namaz običaj je da se u džamiju ode jednim a vrati drugim putem. U toku klanjanja bajram-namaza u džamiji se uče tekbiri.
Nekada je za Bajram bila rasprostranjena i praksa da se sašije novo odijelo na koje se mjesecima nestrpljivo čekalo. Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, poput čimbura, sarme, dolmi, bosanskog lonca... Slijedi pečeno meso s povrćem, pa pita… Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva.
Bajrami su tako obilježeni širom domovine, pa tamo odakle su u zadnjem ratu protjerani Bošnjaci.
Tu prije svega mislimo na Srebrenicu, Bratunac, Zvornik, Foču, Višegrad, Prijedor, Banja Luku, Bijeljinu...
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
pressing.ba