Aferu "cener" Savez proslijedio Tužilaštvu BiH

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) predmet pokušaja podmićivanja Dejana Bandovića, golmana FK Olimpic od strane menadžera Sanela Klopića, proslijedio je Tužilaštvu BiH.
25.05.2017 u 10:59
cener

Do juče saslušali smo sve aktere u aferi, izuzev Klopića, koji nije član N/FS BiH i nismo ga mogli natjerati da dođe na saslušanje u Savez. Predmet smo kompletirali i proslijedili ga Tužilaštvu BiH”, istakao je Damir Raguž, jedan od tužilaca N/FS BiH.

Klopić je, kako se čuje na audiosnimku, nudio Bandoviću 10.000 maraka da ne brani punim angažmanom u meču Lige za opstanak protiv Metalleghea (meč završen, rezultatom 1:1). Klopić je povezivan kao menadžer Mate Neretljaka, trenera NK Metalleghe, i blizak čelnim ljudima kluba iz Jajca, što su tokom saslušanja u N/FS BiH oni demantovali.

”Neretljak je tokom saslušanja rekao da površno poznaje Klopića i da on nije njegov zastupnik. Čelnici Metalleghea tvdili su da ga uopće ne poznaju. Kako sam već rekao, tužioci N/FS BiH uradili su detaljno posao i predali predmet Tužilaštvu BiH. Ukoliko državni organi utvrde da je bilo nečasnih radnji, reagovat ćemo rigorozno. Cijeli slučaj, ali i zapisnike sa svih saslušanja u N/FS BiH dostavit ćemo i Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA)”, istakao je Raguž.

Golman Bandović odbio je mito Klopića, snimio je tajno njihov razgovor i potom ga prezentovao funkcionerima, trenerima i saigračima u FK Olimpic. Zatim, odlučili su putem medija objaviti razgovor nakon čega je N/FS BiH pokrenuo istragu u popularno nazvanoj aferi ”cener”.

(AA)