Balijagić zna ko mu je bacio bombu na kuću

Tuzlanski advokat Faruk Balijagić na čiju kuću je jutros bačena bomba, a koji se nalazi u Hrvatskoj za neke je bjegunac od pravde, dok je za druge, osoba kojoj je optužnica montirana.
21.09.2021 u 15:12
faruk

Tragom informacije o bombaškom napadu kontaktirali smo Balijagića, koji je za portal „Avaza“ iznio niz šokantnih informacija.

- Znam sve šta se desilo. Porodica me obavijestila o napadu. Ja otprilike znam i razlog za napad. Prije 15 dana sam uputio pismo VSTV-u i kolegiju Kantonalnog suda u Sarajevu. U tom pismu sam naveo da sutkinja Sanela Rondić nije htjela prihvatiti jemstvo za moj povratak u BiH, da se branim sa slobode, iako postoji oslobađajuća presuda za moga sina Adu. Ona insistira na pritvoru, jer joj je tako naredila Dalida Burzić. U tom pismu sam naveo da moji klijenti s Pala, koji su srpske nacionalnosti žele otkriti ubice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, te izvršioca likvidacije Nermina Abaza iz 2014. godine. To pismo primio je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a i Kantonalni sud Sarajevo – kazao nam je Balijagić.

On je kako je naveo ubijeđen da je aktiviranje eksplozivne naprave reakcija na pismo.

- Pismo je dostavljeno izvršiocima ubistava policajaca i Abaza, koji je bio pratilac Harisa Silajdžića. Glavni uzrok svega toga je da se opomene. Da se ja ne smijem angažovati preko tih mojih klijenata da oni to sve otkriju. Ja sam, doduše, to pismo i uputio dr. Erduanu Kafedžiću iz Ureda za borbu protiv korupcije. To su osobe koje znaju za sadržinu pisma. Ovo je meni poruka od tajne političke policije OSA-e, a ona ima podzemlje koje radi za nju. Ptice na grani znaju ko baca bombe – rekao je Balijagić.

On tvrdi da imena klijenata ne može otkriti, jer smatra da će biti ubijeni.

- Oni su čak dobili i statuse zaštićenih svjedoka, ali su insistirali da ih ja zastupam. Tužilaštvo se složilo da se ja branim sa slobode, ali je sud to odbio. Moj sin je oslobođen za ista krivična djela koja se meni stavljaju na teret iste činjenične osnove koje su mi montirane. Moji klijenti su čekali mene da dođem u BiH i da im budem garancija te da su tada namjeravali da ispričaju šta znaju . Oni su tužiocu dali do znanja da znaju ko su izvršioci i da imaju materijalne dokaze za to. Moram sačuvati živote moje porodice i više ne želim doći u BiH, želim doživotno ostati u Hrvatskoj više me ništa ne interesira. Presuda je oslobađajuća i ja ništa nisam učinio zlo – pojasnio je Balijagić.

(avaz)