Edin je posjetio 107 država, želi i preostalih 89

Na planeti ne postoji mnogo ljudi koji su bili u prilici da obiđu i upoznaju više od polovine svjetskih zemalja. Susreti sa afričkim plemenima, obilazak brazilskih favela, druženje sa najvećim predatorima, sve je to sastavni dio života putopisca iz Crne Gore Edina Krnića, koji je do sada obišao 107 država svijeta.
20.01.2018 u 14:21
edin k

Edin Krnić (50), privrednik iz Tuzi, svoje slobodno vrijeme, koje kreira po sopstvenoj želji, provodi obilazeći svijet. Ljubav prema putovanjima Edina je vodila daleko, pa je istražujući svijet obišao Afriku, Aziju, Ameriku, Evropu, a mnoge države je posjetio i po više puta.

Kenija, Etiopija, Palesitina...

Nakon posljednjeg putovanja i povratka iz Etiopije, Krnić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govori o iskustvu sa putovanja, neobičnim situacijama sa kojima se susretao, ali i planovima za budućnost.

Priča o njegovim putovanjima krenula je nakon završetka rata u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, Edin tada nije vjerovao da će uspjeti da obiđe pola svijeta i postane Crnogorac koji je obišao najveći broj svjetskih zemalja.

"Pravo prvo putovanje je krenulo nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji. Ne mogu sada brojati dok je bila SFRJ, bio sam mlad i neiskusan, to su bili izlasci koji mi ništa ne znače, iako se broji da sam bio u tim državama. Pravo prvo putovanje je počelo sa Brazilom, a koincidencija je da ću sada ponovo da idem u Brazil na karneval. Bio sam 2001. godine i 2004. godine. Tu sam osjetio pravu strast prema putovanjima. Od našeg posljednjeg razgovora prije dvije godine kada su bile 82 države, ja sam do sada obišao njih ukupno 107“, kaže Edin.

Posljednje putovanje iskoristio je da obiđe nekoliko zemalja. Upravo planski, odabrao je da stota zemlja koju će posjetiti bude Palestina. Kroz razgovor, Edin pokušava da objasni u kakvim uslovima žive Palestinci i sa kakvim se nedaćama susreću.

"Etiopija mi je bila 107 država koju sam obišao, a planski sam odredio da mi Palestina bude stota država koju ću obići. To se dešavalo prije ovih posljednjih događaja. Ta moja ljubav prema Palestini, ta moja borba na svim putovanjima, boravci sa različitim plemenima u nepoznatim uslovima, vađenje viza, dolasci na granice, pitanja kako ću proći granicu. Jer, kako smo mi mlada država, i sa crnogorskim pasošem jeste dosta lako putovati, ali za trećinu zemalja nemamo prave informacije kako ući u te države. Onda ja dolazim u situaciju, baš kao što Palestincima bude teško, da ne znam da sam izašao iz jedne države, da mi viza ističe. Kao primjera radi iz Kenije da li mogu ući u Etiopiju, da li mogu ući i da li mogu izvaditi vizu kao Njemac, Šveđanin ili Kanađanin, ili će me vratiti i poništiće mi ulazak. To je ta koincidencija mene i Palestine i to je ta moja ljubav prema Palestini i pravu sam stvar uradio što sam Palestinu odabrao da bude stota država koju sam obišao“, priča Edin.

Na svoja putovanja, Edin Krnić polazi sam. Prilikom odabira destinacija, smještaja i borvka širom svijeta, Edin ne bira luksuz, što mu je i mnogo pomoglo, posebno prilikom upoznavanja sa plemenima u Africi. Boravak i smještaj u ovakvim uslovima za Edina nije ništa strano, jer kako kaže, na taj način ostvaruje bliskost sa tim ljudima.

"Smještaji su razni. Ja mogu da spavam od plemenskog smještaja, što sam jedan od rijetkih, kao što su desaneš pleme, dorzeš pleme, konso pleme i hamer pleme u Etiopiji, gdje sam spavao sa njima. Spavao sam s plemenima po prvi put u nacionalnom parku Ngorongoro na sjeveru Tanzanije, tada je bilo pleme Masai, prije nekih šest ipo godina. To je bilo veliko iskustvo za mene, ali sada sam stekao toliko iskustvo da sam jednostavno ja kao domaćin u koje god pleme da dođem“, ističe Krnić.

Spava i komunicira sa afričkim plemenima

Pitanje koje se samo nameće jeste kako on komunicira sa plemenima koja su daleko od civilizacije, udaljena od modernog života.

"Plemena po Africi imaju svoje lokalne jezike. Zambija ima 36 jezika i da nema taj afro engleski jezik, oni se međusobom nebi mogli sporazumjeti. U Zimbabveu ih ima preko pedeset, u Ugandi isto tako. Njima je spas kada koriste neki od evropskih jezika, bilo da je engleski, francuski, portugalski“, kaže Edin.

Boravak u neobičnim uslovima, često puta u nepoznato, nekada može biti i opasan. Toga je svjestan i Edin. Ističe da se sada, prilikom boravka u Etiopiji našao u veoma opasnoj situaciji, a da toga nije bio svjestan.

"Sada kada sam bio u Etiopiji, pleme Mursi, koje je najopasnije u Africi, pleme koje je ne samo opasno, već su oni bezobrazni, na sve su spremni kada dođete kod njih da vas iziritiraju, da se posvađate sa njima ili da dođe do smrtnog ishoda. Ja to nisam znao i nisam imao problema, ali sam saznao kada sam se vratio i boravio kod hamer plemena. Onda sam čuo da su neke Kineze i Italijane ubili, da ubijaju komšije iz plemena Ari bez ikakvog razloga. Ja sam tamo boravio jedan dan, nisam spavao, ali sam se vratio zdravo i dobro. Ali nisu svi kao Mursi, ima svugdje izuzetaka. Većina ostalih plemena me oduševljava i vuče kao magnet da ja pođem tamo“, ističe ovaj najpoznatiji crnogorski putopisac.

Iza Edina je veliki broj država koje je posjetio. Kaže da je između ostalog na Kubu bio više puta, na Tajlandu devet puta, u Americi 17 puta, dok je po nekoliko puta obišao i Brazil, Indoneziju, Maleziju. Ističe da prilikom polaska za Aziju, Tajland koristi kao dobru bazu, jer se u Bangkoku nalaze sve ambasade zemalja u okruženju, gdje završava vize. Edinov cilj se sada već zna – obići sve zemlje svijeta.

Putovanja traju i po dva mjeseca

"Ne znam tačno kada ću u koju državu poći, jer ne znam koja je procedura za dobijanje vize. To nije ono da znate da ćete otići u Češku, Slovačku ili Njemačku, vozite, prolazite granice. Ovo su opet neke neistražene zemlje i ja prvo moram da pređem tu barijeru da bi nastavio dalje. Sada će tih barijera za mene biti mnogo više, jer pređeno je 107, a ostalo je 89 država i planiram da obiđem sve zemlje svijeta“, kaže Edin, koji se priprema za novo putovanje, a na narednom putovanju obići će i Sjevernu Koreju. Putovanja uglavnom traju od dva do četiri mjeseca i Edin praktikuje da svijet istražuje u periodu od septembra pa do aprila. Ostale mjesece provodi u Tuzima, radeći u svojoj radnji.

"Moja putovanja traju minimum dva mjeseca. To su različite vremenske zone, jer uvijek idem iz zime u ljeto, što znači da sam ljeti ovdje, radim, a idem krajem septembra i idem ponovo u tople krajeve. Ostajem minimum dva, tri, a nekada i četiri mjeseca. To je zato što ne možeš za sedam dana da vidiš jednu državu. Ne možeš da prilagodiš organizam na neku destinaciju gdje je plus ili minus 30 stepeni Celzijusa, to je šok za organizam“, kaže Edin.

Prije nego krene za Sjevernu Koreju, Edin će najprije ponovo do Južne Amerike i to na čuveni karneval u Brazilu.

Susret s ajkulama i lavovima, jeo meso od kornjače

"Sada ću ponovo da idem u Brazil, na karneval. Bio sam i nekoliko puta prije. Imam tamo neke prijatelje koje sam zadnji put upoznao i zvali su da opet idem. Sada imam mnogo više iskustva, napraviću mnogo boljeg video materijala. Prošli put sam bio, a sada ću ponovo, u tim njihovim najopasnijim favelama, ja volim tako ta opasna mjesta. To je najopasnija favela - hosinja, tamo kažu da ni policija ne smije da uđe, jer je rizično hoće li živu glavu izvući“, kaže Edin.

Njegova putovanja prepuna su raznih zanimljivosti. Edin kaže da se ne libi da proba tarantulu, meso od kornjače. Sa posljednjeg putovanja ističe da se rado sjeća susreta sa lavovima, koje je fotografisao na blizini od dva metra. Također, ističe da je nevjerovatan osjećaj plivati pored ajkule.

"Ja sam zavolio putovanja zbog fotografija i zbog pisanja. Ja sam to počeo da radim zadnjih sedam godina i da toga nije bilo, ja danas vjerovatno nebi obišao 107 država i ne bih toliko volio putovanja i ne bih toliko znao. Ja ne bih zapamtio toliko imena, gradova i sela, ne bih znao ništa o svjetskim destinacijama da to nisam pisao“, poručuje Krnić.

(AA)