Gračanica: Otvoren sajam obrta i poduzetništva

U Gračanici je danas otvoren 11. po redu Međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos – Expo 2022, koji je privukao 315 izlagača iz sedam država.
17.05.2022 u 16:15
sajam

Poslije dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa gračanički sajam se, prema ocjeni direktora Nedžada Nuhanovića vraća na velika vrata.

- Vraćamo se još jači i spremniji da ostvarujemo nove i jačamo postojeće veze. Do 20. maja imat ćemo različite prezentacije i panele s ciljem da biznise prilagodimo novonastaloj situaciji. Raduje nas dolazak naših prijatelja iz Turske, Njemačke, Češke, Srbije, Austrije, Hrvatske i BiH, rekao je Nuhanović. 

Gračanica je, podsjetio je gradonačelnik Nusret Helić, "čaršija od posla", a Gradska uprava je među prvima u Bosni i Hercegovini podržala obrtnike u jeku pandemije koronavirusa sa milion konvertibilnih maraka.

- Radom se može pobijediti svaka kriza. U Gračanici želimo jačati privredne veze, a sajmovi su prilika za saradnju - kazao je Helić.

Ekonomski savjetnik u ambasadi Češke u BiH Ondrej Pick iskazao je zadovoljstvo što će se povezivati tradicionalne industrijske države kao što su Češka Republika i BiH, te je podsjetio kako veliki broj preduzeća iz BiH ima izvrsne poslovne odnose sa kompanijama iz Češke. Darko Stanković iz Hrvatske obrtničke komore naveo je kako je Grapos – Expo njihovo nezaobilazno mjesto izlaganja.

- Imamo 52 izlagača i predstavljanje 19 tradicionalnih obrta iz nekoliko naših kantona - kazao je Stanković. Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona, prema riječima premijera Irfana Haliagića, je podrška privrednicima i obrtnicima. Sajam Grapos – Expo je prema njegovim riječima zaštitini znak Gračanice jer egzistira od 2010. godine.

“Cilj sajma se poklapa sa vizijom Vlade TK-a koja se ogleda u podršci obrtima i maloj privredi. Želimo ostvariti još snažniji privredni razvoj, a ovakvi sajmovi su izvrsna prilika za prezentaciju i jačanje poslovnih veza”, rekao je Halilagić.

Sajam je otvorio Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, koji je u izlaganju naveo sve ono što je Vada Federacije BiH u proteklom periodu uradila na planu unapređenja obrta i male privrede. U toku dana bit će organizovan okrugli stol pod nazivom "Majstorski ispit". U srijedu je planirana Energetska zadruga, dobre prakse u Evropske unije u organizaciji Privredne komore FBiH te prezentacija o temi solarnih elektrana. U petak u poslijepodnevnim satima zakazano je zatvaranje 11. izdanja Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta Grapos – Expo u Gračanici.