Građani traže smjenu vlasti zbog nesposobnosti da nabave vakcine

Više stotina građana dana je protestvovalo u Sarajevu zbog nesposobnosti vlasti da nabavi dovoljan broj vakcina protiv Covid-19.
17.04.2021 u 17:52

Zatražene su i ostavke, i to Vijeća ministara BiH, a parlamentarcima je dat rok do 30. aprila da smijene i Vladu FBIH. Ukoliko se to ne desi najavili su mnogo veće i masovnije proteste za 1. maj.

Protest je počeo u 11.00 sati ispred Željezničke stanice u Sarajevu, gdje su se građani okupili, a potom je uslijedila protestna vožnja vozila do Parlamenta BiH, dok je druga grupa građana krenula ispred Zemaljskog muzeja i u protestnoj šetnji do državnog parlamenta poslala poruku vlasti da je vrijeme za ostavke.

Ispred zgrade Parlamenta BiH održana je minuta šutnje za žrtve koronavirusa, a potom i prigodna obraćanja Maje Gasal Vražalica, jedne od organizatorica protesta, doktora Bakira Nakaša, supruge preminulog Želimira Altarca Edine Gugač, kao i Nejre Latić Hulusić, organizatorice protesta.

“Ženski marš okuplja građane i građanke koji su jasno i glasno, odlučili reći imenom i prezimenom ‘dosta je’. Naša borba za život je borba za dostojanstven život. Želimo biti jednaki pred zakonom, da se u svojoj zemlji osjećamo sigurno", kazala je Maja Gasal Vražalica.

“Redovno plaćamo doprinose, poreze, zdravstveno osiguranje, a zauzvrat imamo nejasan put pacijenta, aferu za aferom, iz dana u dan. Dok u prosjeku 60 građana umire. Od početka do danas preminulo je blizu 8.000 naših građana. Predugo smo šutjeli", kazala je. Supruga Želimira Altarca Čička, Edina Gugać, u svom obraćanju govorila je o skupim lijekovima za liječenje koronavirusa i tretiranju pacijenata i izrazila žaljenje zbog nereakcije građana.

"Dešavaju se greške na otpusnim pismima, u impliciranju terapija i lijekova koji trebaju biti na esencijalnoj listi, a nisu. Ako trebate kupiti lijek Tocilizumab koji košta između 300 i 2.000 KM, ovisno od doze i količine. Vi plaćate sami taj lijek. Ako nemate novca, u prevodu znači, uz dužno poštovanje, ‘crknite sirotinjo’", kazala je Gugać. Nakon obraćanja, građani su se razišli poručivši da neće odustati od borbe za život, za spas i dostojanstvo.