Iz Čelika najavili istupanje iz Lige i gašenje kluba

Zbog nemogućnosti da dobiju licencu za narednu sezonu iz Fudbalskog kluba Čelik su najavili radikalne mjere a njihovo rukovodstvo se obratilo Saopštenjem za javnost.
25.05.2017 u 17:44

- Ispred Tehničkog odbora Skupštine NK Čelik obavještavamo članove kluba i javnost da je održavanje sjednice Skupštine odgođeno do daljnjeg zbog nerješavanja ključnog pitanja reprograma poreznog duga sa gradskim vlastima. S velikom pažnjom smo pratili mučne političke igre koje su se nažalost odrazile i na funkcionisanje našeg kluba u ovom prelaznom periodu.

Prilikom zaprimanja kandidatura i informativnih razgovora sa potencijalnim kandidatima koji su nam se obratili kao Tehničkom odboru Skupštine, izuzetno veliki broj kandidata je najavio povlačenje kandidatura u slučaju nerješavanja pitanja reprograma do sjednice Skupštine. Kako od Skupštine kluba ne bismo pravili farsu bez ijednog kandidata za rukovodeće pozicije u klubu, odlučili smo se na zamrzavanje ovog procesa do ispunjavanja datih obećanja gradskih vlasti. Svojim neodgovornim postupanjem, nepreuzimanja odgovornosti za data obećanja gradske vlasti su već ugrozile i narednu sezonu našeg kluba.

U ovaj proces ozdravljenja kluba smo ušli sa čvrstim obećanjima da će to pitanje biti riješeno, a već mjesecima se izbjegava donijeti potrebna odluka koja je danas rezultirala novom farsom i insistiranju na gašenju našeg kluba. Zbog ovoga se sada ne može ostvariti blagovremena tranzicija ka novom sazivu klupskih organa koji bi bili izabrani po prvi put, te će očito kasniti i početak priprema za sezonu 2017/18 koja počinje 20. jula ove godine.

Da li će to biti pripreme za Premijer ligu BiH ili Prvu ligu FBiH ostaje da se vidi. Istekom juna trenutni Upravni odbor prestaje sa svojim mandatom kao i šef stručnog štaba i gotovo kompletan igrački kadar. Ukoliko se pitanje reprograma ne riješi u narednim danima onda ne vidimo drugu opciju osim da sazovemo vanrednu sjednicu Skupštine sa prijedlogom samo jedne tačke dnevnog reda - istupanje iz takmičenja za narednu sezonu u cilju minimiziranja troškova i očuvanja statusa kluba kao pravnog lica.

Prelazni Tehnički odbor neće stajati nikome na putu da preuzme njihove funkcije i održi sjednicu Skupštine i ugasi klub, shodno aktuelnom političkom diskursu u institucijama Grada Zenice. Ukoliko se steknu uslovi za održavanje sjednice Skupštine, članovi kluba će biti blagovremeno obaviješteni. Ovim putem svi konkursi za sve rukovodeće pozicije u NK Čelik Zenica ostaju otvoreni do daljnjeg - saopćeno je iz NK Čelik.

(pressing.ba)