Koja su najtraženija zanimanja u BiH?

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine odlučila je na jednom mjestu objaviti informacije koje će pomoći u izboru obrazovanja i zvanja u skladu sa potrebama tržišta rada.
12.06.2018 u 19:20

Direktor Agencije Muamer Bandić je naglasio da je na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

- Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista - rekao je Bandić.

Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Među radnicima sa srednjom stručnom spremom najtraženiji su prodavači i ugostitelji, posebno konobari, rekao je direktor Bandić.

Također, Bandić je naveo da su često traženi operateri za unos podataka, radnici u call-centrima, te u nešto manjem broju tehničari za građevinske materijale i tehničari za sigurnost saobraćaja, te mašinovođe.

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari, rukovaoci kranom. - Sve navedeno potvrđuju i analize entitetskih zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu, te upravo ova navedena zvanja su ono što je najtraženije na našem tržištu rada - istakao je Bandić.

Profili radnika kojih ima najviše na evidencijama nezaposlenosti u BiH, osoba (VSS) su diplomirani kriminalist, ekonomist, pravnik, politolog, žurnalist, socijalni radnik, pedagog, prof. sociologije. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije i saobraćajnih tehničara, a kada je riječ o osobama sa VKV i KV kvalifikacijom, najviše na evidencijama nezaposlenih ima vozača motornih vozila, frizera i metalostrugara.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, kako je saopćeno iz te institucije, napravila je presjek po pet zanimanja koja su najzastupljenija na evidencijama nezaposlenosti za svaki kanton u Federaciji BiH, za nivo Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Direktor Bandić je posebno istaknuo kako je ovo prvi put da su ovi podaci na ovaj način objedinjeni i dostupni na jednom mjestu. Detaljne informacije mogu se pogledati na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(fena)