Ležao u zatvoru a primao platu sa budžeta

Protiv porodice Panić, Nove (49), bivšeg direktora Sektora za vuču vozova u "Željeznicama RS", njegove supruge Mladenke (45), njihovog sina Mladena (26), kao i njihovog kuma Mirka Ostojića (53), podnesen je izvještaj Tužilaštvu zbog sumnje da brojnim zloupotrebama službenog položaja obezbijedili Mladenu da ne dobije otkaz i prima platu dok je lani bio u zatvoru.
29.11.2019 u 21:03

Svi osumnjičeni su u tom periodu, kako saznajemo, radili u "Željezicama" RS. Naime, nakon što je Mladen početkom prošle godine otišao u zatvor na izdržavanje jednogodišnje kazne zbog nesreće koju je skrivio prije nekoliko godina, a u kojoj je poginuo mladić, njegova porodica i kum našli su način kako da "zažmire" na otkaz koji mu je slijedio, obezbijede mu platu dok je u zatvoru i da se vrati na posao u "Željeznice RS".

Kako saznajemo, kada je početkom prošle godine došlo vrijeme da ide na izdržavanje kazne, Mladen je otišao u bolinicu, gdje je simulirao bolest pa mu je otvoreno bolovanje.

"Nakon nekoliko dana otišao je u zatvor, a njegova majka je u međuvremenu išla u bolnicu po njegove doznake koje je nosila na posao kako bi mu na poslu pravdala bolovanje. To nije bilo teško budući da je otac Novo bio na rukovodećoj poziciji i svom kumu Mirku Ostojiću, davao je doznake da ih knjiži. Ostojić ih je knjižio u zvaničnim dokumentima, ovjeravao službenim pečatom i potpisivao", kaže izvor blizak istrazi.

Kako saznajemo, dogovor je bio da mu se bolovanje evidentira po osnovu doznaka koje je donijela majka, a za dane koji su nedostajali da se evidentira da je dolazio na posao. Ovakvim malverzacijama Madenu Paniću je, kako "Nezavisne" saznaju, dok je bio u zatvoru uplaćeno oko 5.000 maraka bruto plate.

Iz PU Doboj, navodeći inicijale, rekli su da su Mladen i njegova majka Mladenka osumnjiičeni da su počinili krivično djelo zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a Novo Panić za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja. Ostojić se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i krivično djelo povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

(NN)