Njemačka: Panika među Bosancima, hapšenje zbog rada na crno

Više od 250 carinskih službenika pretražilo je u četvrtak 17 kuća i ureda na području Rajne-Majne, Baden-Virtemberga i Sjeverne Rajne-Vestfalije.

17.02.2019 u 15:01

Dva muškarca (starosti 45 i 46) uhapšena su u Hesenu tokom racije provedene zbog organiziranog rada na crno i utaje poreza, prenose "Novosti".

Sumnja se da su uhapšeni dio skupine koja je navodno oštetila državu za nešto više od milion eura (socijalno osiguranje i porez). Tokom pretresa, pronađeni su i oduzeti mobilni telefoni, luksuzni automobili i satovi, a zaplijenjeno je i više od 200.000 eura u gotovini.

Carina sumnja da su osumnjičeni svoje zaposlene plaćali na crno, izdavali fiktivne račune za koje nisu pružene usluge, a novac od toga je bio generiran u računovodstvu. Na društvenim mrežama podigla se panika zbog tih racija, jer se brojni, koji nelegalno borave i rade u Njemačkoj, boje da će i biti uhapšeni.

U tom slučaju, slijede im deportacija iz Njemačke i zabrana ponovnog ulaska u zemlju čak i do dvije godine. Policija plijeni i zarađeni novac ukoliko ga pronađe u stanu.

(VL)