Otac prodaje bubreg da spasi kćerki život

Kemal Pehlivanović, otac malene Lamije, večeras je na Facebooku objavio da prodaje svoj bubreg kako bi prikupio novac za operaciju svoje kćerke kako bi joj omogućio da jede. Lamija se inače, kako je naveo hrani pomoću takozvanog Peg dugmeta.
29.11.2019 u 21:12

Porodica je dobila predračun za operaciju, a iz klinike su im poručili da im se jave kada prikupe novac koji je potreban za operaciju. Osim tog iznosa, zavisno o vremenu oporavka za Lamiji će biti potrebno mnogo više, zbog čega je im potrebna pomoć dobrih ljudi.

S obzirom na tešku finansijsku situaciju i nedostatak novca, Lamijin otac Kemal se odlučio na prodaju bubrega. Lamija je prije pet godina, kada nam je Hayat puno pomogao, bila na operaciji srca. Tada smo brzo prikupili sav novac.

Tokom akcije prikupljanja pomoći javio se jedan naš Bosanac koji živi u Sloveniji i uplatio dio sredstava koji je nedostajao u iznosu od 16.500 eura. Nismo imali više sredstava za još nekoliko operacija i tada je imala samo jednu – kazao za Hayat.ba otac ove djevojčice.

U međuvremenu Lamijino stanje se pogoršalo. Sada je počela da joj otkazuje jetra. Osim toga, ona nikada ni kap vode nije unijela u usta jer se hrani pomoću dugmeta „peg“ koje je operativnim zahvatom povezano sa želudcem. Trebala bi operisati tkivo odnosno nepce, a kasnije i želudac, kako bi mogla početi da unosi hranu u organizam.

Za operaciju je potrebno 13.950 eura. Taj novac nemamo. Nekako ćemo to skupiti, ali je puno skuplja rehabilitacija – kazao je Lamijin otac.

(hayat)