Poslodavcima puno da minimalna plaća bude 550 KM

Unija udruženja poslodavaca RS-a tokom pregovora nije prihvatila prijedlog ovog saveza da od naredne godine najniža plaća u Srpskoj bude 550 KM, već predlaže 500 KM, na što sindikat ne može pristati.
28.11.2019 u 16:23

“Mi s tim ne možemo biti zadovoljni i ne možemo na to pristati. Sljedeći korak je da Vlada Republike Srpske, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, donese odluku o iznosu najniže plaće”, rekao je Stanković na konferenciji za novinare u Banja Luci.

On je poručio da bi sve manje od predloženih 550 KM za najnižu plaću bilo ponižavajuće za radnike.

“Ako Vlada smatra da zahtjev Saveza da najniža plaća iznosi 550 KM ne može ispuniti, onda šaljemo jasnu poruku svim radnicima u Srpskoj da ovdje ne mogu ostvariti minimum svoje egzistencije, što će značiti još masovniji odlazak radnika, a to nikome ne bi trebalo da bude cilj”, rekao je Stanković i podsjetio da najniža plaća trenutno iznosi 450 KM.

Navodeći da zahtjev sindikata za povećanje najniže plaće na 550 KM od početka godine, a od polovine 2020. godine na 600 KM, predstavlja samo mali korak u poboljšanju standarda radnika u Srpskoj, Stanković je naglasio da je potrebno uložiti dodatan trud da bi radnike zadržali u Srpskoj.

“Povećanje najniže plaće sigurno će pozitivno uticati na položaj radnika u Srpskoj. Time će se potaknuti povećanje ostalih plaća”, ocijenio je Stanković.

Stručni suradnik za ekonomsko-financijske poslove u Savezu sindikata Republike Srpske Božana Radošević navela je da sindikalna potrošačka korpa za listopad iznosi 1.912 KM i da je prosječna plaća pokriva sa 47,5 posto.

(pressing.ba)