Počelo "uhljebljavanje" savjetnike u državne institucije

Za nešto više od dva mjeseca u BiH će biti održani predsjednički i parlamentarni izbori. To znači da se bliži i kraj mandata osoba zaposlenih na pozicijama savjetnika državnih ministara. Domaći funkcioneri već su počeli sprovođenje dobro uhodane metode rješavanja radnog statusa članova svojih kabineta masovnim zapošljavanjem savjetnika u institucijama BiH.
17.07.2018 u 13:27

U posljednjem broju Službenog glasnika BiH objavljena je informacija o imenovanju direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH. Na tu poziciju imenovan je Dragan Šojić, nekadašnji savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića. 

Pored Šojića, zaposlenje u statusu državnog službenika dobio je i bivši Šarovićev savjetnik Savo Krunić. On je postavljen na radno mjesto šefa Odsjeka za kontrolu vanjskotrgovinskog prometa strateške robe Sektora za vanjskotrgovinsku politiku i strana ulaganja - Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, počev od 1. maja 2017. godine. 

Mira Mihajlović, nekadašnja savjetnica ministra Šarovića, prema podacima iz Službenog glasnika BiH, postavljena je od 24. oktobra 2016. godine na radno mjesto šefice Odsjeka za strateško planiranje u Sektoru za pravne i opće poslove u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Posao je prije nekoliko mjeseci, tačnije 1. maja 2018. godine, dobio i Kosta Petrušić koji je također ranije radio u kabinetu ministra Šarovića. Petrušić je postavljen na radno mjesto stručnog savjetnika za strateško planiranje u Odsjeku za strateško planiranje Sektora za pravne i opće poslove u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U kabinetu ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića u statusu savjetnika bio je zaposlen Damir Šišić koji se danas nalazi na poziciji vršioca dužnosti pomoćnika direktora za podršku Centra za uklanjanje mina u BiH. Inače, Centar za uklanjanje mina u BiH je jedna od organizacijskih jedinica Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Nebojša Švraka je u ranijem periodu bio angažovan kao savjetnik u kabinetu bivšeg zamjenika ministra civilnih poslova BiH Đorđa Miličevića. Njegov bivši savjetnik postavljen je na radno mjesto vršioca dužnosti direktora Fonda za povratak BiH (samostalna upravna organizacija na nivou BiH).

Posao državnog službenika dobila je i Milica Lopatić, sekretarica ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka. Lopatić je zaposlena na radno mjesto III sekretar u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju Sektora za bilateralne odnose - Ministarstvo vanjskih poslova BiH, počev od 15. decembra 2017. godine. 

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH na radnom mjestu I sekretar u Odsjeku za ceremonijal Odjela za diplomatski protokol zaposlena je Biljana Jošić-Bajić, savjetnica ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, počev od 15. decembra 2017. godine", piše u saopćenju za javnost.

U kabinetu Igora Crnadka kao savjetnik je bio zaposlen i Dragiša Delić koji je imenovan za pomoćnika ministra u Sektoru za opće poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Još jedan savjetnik ministra Crnadka imenovan je na bolju poziciju. Riječ je o Aleksandru Golijaninu koji je imenovan za direktora Agencije za nadzor nad tržištem u Bosni i Hercegovini.

Dalida Međedović, koja je 2015. godine bila savjetnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, danas je zaposlena kao pomoćnica ministrice u Sektoru za opće, pravne i finansijsko-materijalne poslove Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(klix)