Pretresaju se zaštitarske agencije zbog sumnje u utaju poreza

U više gradova u Bosni i Hercegovini (BiH) na 18 lokacija u oba entiteta i Brčko distrikta vrše se pretresi prostorija i kapaciteta dvije zaštitarske firme, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
15.07.2021 u 16:05

Akcija kodnog naziva "Kruna" provodi se, prema navodima Tužilaštva BiH, zbog sumnje da su pojedina preduzeća i osobe utajile porez u velikim iznosima.

"Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreskim utajama, izvršenih putem poslovanja navedenih zaštitarskih agencija, koje su predmet istrage, a radi se o utajama u velikim novčanim iznosima. S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija", saopšteno je iz Tužilaštva.

U saopštenju se dodaje i kako se tužiteljica Posebnog odjela za organizovani, privredni kriminal i korupciju, nalazi na terenu u Banjoj Luci, gdje koordiniše rad policijskih službenika. Inspektori su ušli u 14 lokacija firme Sector Security, radnih jedinica, poslovnica i samo sjedište firme u Banjaluci, prenosi N1.

Inače, bivši vlasnik Sector Security-ja Slaviša Krunić ubijen je u sačekuši na kućnom pragu 22.aprila 2019.godine. U akciji pretresa učestvuju pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te entitetskih policijskih struktura.

"Aktivnosti se provode od ranih jutarnjih sati, a usmjerene su na više pravnih osoba i poslovnica koje su meta ovih aktivnosti", navelo je Tužilaštvo BiH. U saopštenju se dodaje kako ta akcija predstavlja nastavak odlučne borbe protiv krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala, kojima se nanosi šteta svim građanima BiH.

Akcija se provodi u Banjoj Luci, Doboju, Prijedoru, Kozarcu, Tuzli, Sanskom Mostu, Trebinju, Palama, Bijeljini, Vitezu, Livnu i Bihaću, a u ovim gradovima se nalaze sjedište i poslovne jedinice dva poslovna lica - Sector Security i Bodyguard Fileković.