Silovatelji dobrovoljno žrtvi isplatili 30.000 KM

Dvojica osuđenih za silovanje počinjeno tokom rata, dobrovoljno su, na ime naknade nematerijalne štete, oštećenoj isplatili 30.000 konvertibilnih maraka (KM), saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
17.09.2019 u 15:04

Nedžla Šehić, advokatica koja je zastupala žrtvu silovanja u jednom od predmeta koji se vodio pred Državnim sudom, kaže da su dvojica osuđenih nakon izricanja pravosnažne presude dobrovoljno isplatili oštećenoj 30.000 KM.

Šehić ne želi govoriti o predmetu u kojem je po prvi put dobrovoljno isplaćena odšteta, kako bi zaštitila identitet svoje klijentice koja je svjedočila pod mjerama zaštite.

Kako kaže Šehić, u ovom predmetu je bila osigurana imovina osuđenih, iz kojih se mogao isplatiti imovinskopravni zahtjev. Pojašnjava da su se u fazi istrage poduzele mjere privremenog osiguranja imovine, odnosno zabrana raspolaganja.

“Tu da nije bila upisana mjera raspolaganja imovinom nad stanom i autom, ne vjerujem da bi došlo do izmirenja. Imali smo osiguranu imovinu iz koje se mogao isplatiti imovinskopravni zahtjev”, kaže Šehić.

Do sada je pred Državnim sudom procesuirano više desetina predmeta silovanja. Praksa Suda BiH u posljednje vrijeme je da uz sankciju, odredi i novčanu odštetu koju osuđeni mora isplatiti žrtvi silovanja.

(BIRN)