Sloboda dužna Zlatanu Naliću 400.000 KM

Advokatski ured u Briselu specijalizovan za UEFA propise nedavno je načinio reviziju i prevod Nalićevih ugovora te došao do brojke od 409.000 KM, koliko je ukupno Sloboda ostala “kratka” stručnjaku sa švedskom adresom. U tu brojku uračunate su neisplaćene plate za cijeli ugovor, a velikim dijelom pozajmice i otkazna klauzula.
20.06.2019 u 15:46

Ima tu svakodnevnih investicija u klub koje ne ulaze u ovu reviziju, od kazni do honorara za igrače koje je lično plaćao kako bi sačuvao mir u svlačionici do ostvarenja konačnog cilja. Nalić je ujedno bio i ključna figura u raspletu drame oko dobijanja licence, s obzirom da je platio više od 60.000 KM kako bi Sloboda dobila pravo da se i naredne sezone takmiči u PLBiH.

Osim toga, ovaj stručnjak je imao aneks ugovora do 2020. godine sa tuzlanskim klubom i šestocifrenu otkaznu klauzulu. Po tom aneksu je bio tim menadžer, imao potpunu slobodu u biranju saradnika i izboru tima Slobode sa ciljem izlaska u Evropu u narednoj sezoni. Kada smo ga kontaktirali s pitanjem da li ima namjeru tužiti klub i potraživati vlastita sredstva, Nalić je iz Švedske, gdje se trenutno nalazi, poručio:

“Zasad nemam potrebu tužiti klub. U Slobodi su upoznati sa svim mojim ugovorima i prihvatili su odgovornost isplate. Usmeno i pismeno su obaviješteni na vrijeme o svemu prije našeg razilaska. Obaviješteni su i u pisanoj formi sa predsjednikom – jer nikada nismo razgovarali usmeno zvanično. Preuzeo je odgovornost za svoje odluke o nenastavku saradnje potvrdom o izmirivanju mojih sredstava. To su potvrdili Brandalek ranije i Ekrem Ibrić u prekjučerašnjem razgovoru samnom. Istina je da nikada nisam primio ni marke od kluba. Istina je i da ni jedan račun nikada nisam donio na naplatu niti ću. Što se konkretno visine potraživanja tiče, zaista ne bih o tome. Mogu tek potvrditi da je riječ o šestocifrenom iznosu”, ističe Nalić u izjavi za SCsport.

Na pitanje da li je istina da je izdvojio 3.500 KM kada je bilo upitno odigravanje utakmice sa Sarajevom zbog neplaćene kazne prema NSBiH, odnosno da je vlastitim novcem izmirio klupske dugove da bi se dobila licenca , Nalić odgovara:

“Stvarno ne bih ulazio u detalje. Bila je teška i turbulentna sezona, a ja sam u tom trenutku zaista bio spreman učiniti sve kako bi preživjeli ovu tešku godinu. Tačno je da sam obezbijedio i sredstva za licencu. Praktično četiri sata prije roka je sve izmireno. Sreća pa sam uopšte mogao reagovati u tako kratkom vremenskom roku i realizovati isplatu koja nas je administrativno mogla izbaciti iz lige. Nakon ovakvog podviga mojih igrača na terenu i fudbalskim opstankom u ligi mimo svih prognoza, na čemu im trebamo biti svi zahvalni, nisam mogao dozvoliti da nas iz lige izbace administrativno”, govori Zlatan Nalić te dodaje:

“Da samo razjasnimo. Sve ekonomski urađeno nisam uradio da bi vi sada o tome pisali nego kako bih spasio klub od ispadanja na svoju jubilarnu godinu. Sve iz razloga što sam uvidio da to nije mogao ili nije želio niko drugi uraditi. Mnogo sam ponosan što sam bio u mogućnosti da dam svoj doprinos klubu u kojem sam rođen. Zahvalio bih se mojim herojima – igračima i mojim asistentima Crnogorcu, Osmanhodžiću i Ribiću na pomoći da to ostvarimo! Hvala također prethodnoj upravi koja mi je dala neograničeno povjerenje”, zaključuje Nalić.

(SC)