Slovenci uplatili avans, nigdje maski, uključila se SIPA

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas su u Tuzli, Gračanici, Živinicama i Zavidovićima privremeno oduzeli dokumentaciju i predmete od četiri pravne i dvije fizičke osobe.
01.04.2020 u 16:08

Akcija je provedena zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine "pranje novca" u iznosu od 586.749 KM. Riječ je o, kako saznajemo, istrazi prevare sa isporukom zaštitnih maski koje je Slovenija naručila iz BiH, a trebale su stići u tu zemlju preko Italije. Slovenija je za nabavku zaštitne opreme uplatila određeni novčani avans, ali robu nikad nisu dobili.

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin izjavio je u četvrtak da se u zapletu oko tri miliona maski koje je ta država naručila, radilo o klasičnoj prevari.

- Teretu se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prevari - kazao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Maske je naručilo poduzeća Global promet, ali se pokazalo da je bilo riječi o fiktivnom poslu i klasičnoj prevari te da tog transporta ni maski nikada nije ni bilo, kazao je slovenski ministar odbrane.

Iz firme Global promet su, s druge strane, ranije demantovali da je riječ o prevari.

- Prilikom realizacije naredbi privremeno su oduzeti snimci video nadzora, mobilni telefoni, te razna poslovna dokumentacija koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - kazao je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

SIPA će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Sudu Bosne i Hercegovine o realizaciji navedenih aktivnosti dostaviti odgovarajuće izvještaje.

(faktor)