Stotine građana protestuje pored Drine

Neformalna grupa građana organizovala je protestnu šetnju u Goraždu, nakon što vlasti nisu uvažile njihove zahtjeve da se obustavi izgradnja obaloutvrda na rijeci Drini, javlja Anadolu Agency (AA).
06.06.2020 u 14:37

Prvi dio ovog projekta, vrijedan oko 10,5 miliona maraka, u završnoj je fazi, a tokom izgradnje nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici podignut je armirano-betonski zid, koji je stanovnike naselja Luka fizički odvojio od rijeke.

Izgradnjom betonskih zidova, tvrdi Mirsad Kadrić, jedan od predstavnika neformalne grupe građana, ugrožena su osnovna ljudska prava građana koji rijeku pored koje žive više ne mogu ni vidjeti.

Danas smo se skupili da izrazimo nezadovoljstvo mirnom protestnom šetnjom, simbolično do zida u naselju Luka, na miran, kulturan i dostojanstven način. Građani nisu pozvani na javnu raspravu, a svako normalan bi otišao da vidi. Problem je što se ne predstavlja ni nastavak gradnje pa niko još ne zna sa sigurnošću kako će izgledati drugi dio projekta. Mi smo nezadovoljni ovom izgradnjom, količinom novca koji je ubrizgan za ono što smo dobili, a dobili smo najveće ruglo ne u Evropi nego u svijetu. Ako misle da ovako nastave, da kanališu, da nam naprave kanal od naše Drine mislim da to neće moći”, rekao je Kadrić.

S transparentima s kojih su poručili da neće dopustiti nastavak gradnje i da će spasiti Drinu, građani su prošetali od Trga branilaca Goražda do gradilišta u naselju Luka, usput se zadržavši kako bi zvižducima i skandiranjem prema zgradi Gradske uprave na suprotnoj obali uputili poruku “Ne damo Drinu”.

Lijepo je vidjeti danas da je generalno narod protiv, da su svi shvatili o čemu se zapravo radi i idemo braniti našu ljepotu. Kao građanka Goražda, koja je preživjela rat, prala veš na Drini, Drinu pila, u Drini nam se djeca kupala, u Drini smo naučili plivati, Drina nas je žive ostavila, iz Drine smo leševe izvlačili, Drina je naša najveća grobnica. Na kraju krajeva Drina je naša najveća ljepota i ogradiš Drinu zidovima. Ja to ne mogu nikako shvatiti”, kaže Amela Kešan, učesnica protesta.

(AA)